Τοπικά

Εξερεύνηση σπηλαίου ανάμεσα σε Λεχώνια και Καλά Νερά από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας

Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους υπάρχει ένας άγνωστος, πλην εντυπωσιακός κόσμος. Στο Πήλιο, αλλά και στην Όθρυ, εντοπίζονται δεκάδες σπήλαια, εκ των οποίων αρκετά παραμένουν αχαρτογράφητα μέχρι σήμερα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Η αρχαιολόγος Εύα Κολοφωτιά, είναι η νέα πρόεδρος της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Χείρων». Εν όψει της σπηλαιολογικής εξερεύνησης που προγραμματίστηκε για τη μεθεπόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου, μίλησε για τον εντυπωσιακό κόσμο που υπάρχει ακριβώς κάτω από τα… πόδια μας.

«Η εκδρομή θα είναι ανοικτή για το κοινό», έσπευσε να σημειώσει η κ. Κολοφωτιά, για να συμπληρώσει: «Το σπήλαιο που επιλέξαμε, θα είναι εύκολα προσβάσιμο. Δεν θα υπάρχει μεγάλος δείκτης δυσκολίας, για όσους συμμετάσχουν στην εξερεύνηση. Έτσι, ακόμη και κάποιος που δεν θα έχει καμία εκπαίδευση, θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να ανακαλύψει πώς είναι ένα σπήλαιο που δεν έχει δεχθεί παρεμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η κατασκευή διαδρόμων». Στη συνέχεια δε, αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για την εξόρμηση που θα γίνει σε ένα δεκαήμερο από σήμερα: «Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα Λεχώνια και τα Καλά Νερά. Στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου θεωρείται εκείνο με την πιο ανεμπόδιστη πρόσβαση».

Η Καρδιτσιώτισσα αρχαιολόγος ήρθε σε επαφή με τη σπηλαιολογία πριν από μία τετραετία. Γοητεύθηκε εξ αρχής, ενώ φυσικά εξίσου καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή της διαδραμάτισε και το γνωστικό επιστημονικό της πεδίο. «Θέλησα να το συνδυάσω με τη δουλειά μου», εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αρχικά πήγα στον σύλλογο για να δω πώς είναι τα σπήλαια γενικότερα, αλλά στην πορεία ερωτεύθηκα όλο αυτό το κομμάτι».
Το προηγούμενο διάστημα κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως στον «Χείρωνα», αλλά εδώ και λίγο καιρό ασκεί την προεδρία της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας, η οποία φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας στη Μαγνησία: «Μπήκαμε καινούργια μέλη, με «φρέσκες» ιδέες και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα τον σύλλογο. Αυτή την εποχή είμαστε περίπου 30 τα ενεργά μέλη. Ως επί το πλείστον, στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργανώνουμε και διαρκούν έναν με δύο μήνες, έρχονται φοιτητές αρχαιολογίας. Όμως, οι πιο πολλοί από αυτούς όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους φεύγουν από τον Βόλο. Έχουμε επίσης γεωλόγους, αλλά και ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία επαφή με τα σπήλαια».

Όσο για το τι έχουν να προσδοκούν όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την εκδρομή στο πηλιορείτικο σπήλαιο; «Το συγκεκριμένο είναι οριζόντιο σπήλαιο. Εμείς συνήθως πηγαίνουμε σε βάραθρα, σε σπήλαια που χρειάζεσαι σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό. Αυτό που θα επισκεφτούμε στις 3 Νοεμβρίου είναι σχετικά απλό, όμως η εναλλαγή του φωτός με το σκοτάδι, είναι κάτι που δεν προσπερνάς εύκολα», σημείωσε η νεαρή πρόεδρος για την εμπειρία που υπόσχεται η κατάβαση στο… άγνωστο, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί άλλη φορά κατά το παρελθόν.
Κλείνοντας δε, φρόντισε να δώσει και μία άλλη διάσταση για τη δράση του «Χείρωνα». «Πέρα από το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση και τη γνωριμία με τα σπήλαια, μία εκδρομή στο βουνό, που περιλαμβάνει και μία κατάβαση, αποκτά άλλον χαρακτήρα», κατέληξε η κ. Κολοφωτιά, η οποία αυτό το διάστημα κάνει το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το