Τοπικά

Έξαρση ιώσεων στα σχολεία και αύξηση στις νοσηλείες

 

Βασικό μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης τονίστηκε χθες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, την οποία διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα «Πρόληψη και μέτρα υγιεινής από τις ιογενείς λοιμώξεις στα σχολεία», σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, ιατρό Χ. Κολημήτρα, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ιατρό Χρ. Βενέτη, καθώς και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνο Ματσιόλη.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χ. Κολημήτρα τόνισε πως «η διαχρονική παρακολούθηση έχει δείξει ότι έχουμε αύξηση της γρίπης κατά τον μήνα Ιανουάριο, που κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Κυρίαρχο μέτρο είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο λόγω των μεταλλάξεων του ιού». Όσον αφορά στα μέτρα, η ίδια επισήμανε πως είναι η απολύμανση όλων των επιφανειών στα σχολεία, το συχνό πλύσιμο των χεριών τους, ο αερισμός και ο εμβολιασμός των παιδιών και των ενηλίκων. «Μπορεί να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα για τη μάσκα, αλλά καλό θα ήταν να φορούσαν μάσκα τα παιδιά» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ιατρός, κ. Χρ. Βενέτη σημείωσε: «Είναι η εποχή των ιώσεων. Παραδοσιακά ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, αλλά και ο Δεκέμβριος, λόγω όμως του καλού καιρού, τώρα επιδεινώθηκε, είναι η εποχή έξαρσης της γρίπης, του κορωνοϊού που ήρθε για να μείνει και του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιώσεις ήρθαν νωρίτερα φέτος από ό,τι άλλες χρονιές και σε αυτό έπαιξε ρόλο το λοκντάουν, ενώ η χρήση αποκλειστικά της μάσκας έκανε τους ιούς πιο επιθετικούς.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Ματσιόλης τόνισε πως «ο αντιγριπικός εμβολιασμός δυστυχώς δεν είναι σε καλό δρόμο. Έχουν γίνει 2,6 εκ. λιγότεροι εμβολιασμοί. Είναι κάτι που μας ανησυχεί, διότι οι πολίτες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και ειδικά οι μικρές ηλικίες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα επειδή είναι πιο ευάλωτες στις ιώσεις». Όσον αφορά στο μεγάλο ζήτημα με τα φάρμακα, είπε πως «έχουμε ζητήματα με την αντιβίωση, αλλά και ελλείψεις σε κωδικούς, που είναι σε μόνιμη έλλειψη. Ακόμα ζητήματα στα πρώτα στάδια των λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα οι παστίλιες».

Η παιδίατρος, επιμελήτρια α’ στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, εξειδικευμένη στην Παιδοπνευμονολογία, κ. Καλλιόπη Τανού επισήμανε πως οι ιογενείς λοιμώξεις πάντοτε αποτελούσαν αιτία μεγάλης νοσηρότητας στα παιδιά, ενώ σημείωσε ότι οι ιώσεις «εμφανίστηκαν» φέτος από τον Οκτώβριο και πιο νωρίς από άλλες χρονιές: «Φέτος είχαμε εκσεσημασμένη νοσηρότητα και αυξημένο αριθμό νοσηλειών. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή προηγήθηκε η πανδημία, τα παιδιά περιορίστηκαν και δεν εκτέθηκαν στα παθογόνα, ώστε οι μικρές ηλικίες να χτίσουν την άμυνα, την ανοσία δηλαδή, άρα είχαμε αυξημένη ευπάθεια. Όλα αυτά τα παθογόνα είχαν περιοριστεί τα προηγούμενα χρόνια και φέτος με την απελευθέρωση των μέτρων και την κατάργηση της μάσκας υπήρξε μεγαλύτερη κυκλοφορία όλων των παθογόνων και των ιογενών, αλλά και των μικροβιακών λοιμώξεων». Σύμφωνα με την ίδια, φέτος παρατηρήθηκαν αυξημένες νοσηλείες και σε βακτηριακά παθογόνα. «Πάρα πολύ σημαντική αύξηση στις νοσηλείες σε σχέση με τα τελευταία 2-3 χρόνια, που μπορεί να φτάνει και το 100%. Οι νοσηλείες είχαν πέσει αρκετά στην περίοδο της πανδημίας στα παιδιά» συμπλήρωσε. Όσον αφορά στα μέτρα η ίδια τόνισε πως οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόληψη είναι το πιο βασικό και η πρόληψη η βασική είναι ο εμβολιασμός: «Δεν αναφέρομαι στο εμβόλιο του κορωνοϊού, για το οποίο έγινε τόσο μεγάλη συζήτηση, αλλά σε όλα τα εμβόλια, που είναι βασικός τρόπος πρόληψης όλων των νοσημάτων και σημαντικό εργαλείο της ιατρικής. Όταν το παιδί νοσεί η οικογένεια πρέπει να προστατευτεί και να προστατεύσει και τους συμμαθητές του. Γενικά να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας. Είναι ένα καλό μάθημα αυτό της πανδημίας. Τέλος όταν υπάρχει ένα ανησυχητικό σύμπτωμα στο παιδί, θα πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό και από εκεί να παίρνει οδηγίες».
Τέλος ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γ. Πολύζος τόνισε πως «λίγο πριν τις γιορτές, αλλά και πιο έντονα μετά από αυτές έχουμε πάρα πολλές απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών από τις σχολικές μονάδες, για αυτό διοργανώσαμε αυτή την ημερίδα ώστε να δούμε ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε για να μειώσουμε αυτό το φαινόμενο που είναι ιδιαίτερο έντονο αυτές τις μέρες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το