Τοπικά

Ευρωπαϊκό βραβείο στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου για την αποδοχή της διαφορετικότητας “Θ”

Ευρωπαϊκό βραβείο απέσπασαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου
Ευρωπαϊκό βραβείο απέσπασαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου

Βραβείο ευρωπαϊκής ετικέτας στο διεθνή διαγωνισμό e-twinning απέσπασε το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο πραγματοποίησε πρόγραμμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού, με τους μαθητές να γνωρίζουν άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς μέσα από τη διαδικτυακή επικοινωνία.

Το βραβείο έλαβε η υπεύθυνη του προγράμματος και καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κ. Ελένη Μόσιαλου. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι εξής: Στέργιος Αυλογιάρης, Αγγελική Μπαλατσούκα, Ελπίδα Μπασματζή, Ζήσης Γεροβασίλης, Μαρία Γεροβασίλη, Γιώργος Γαλλιόπουλος, Μυρσίνη Κανέλλου, Αρετή Λαμπρογεώργου, Όλγα Λαγού, Αθηνά Πιτσιώρη, Αναστάσης Πλίτσης, Ηλιάννα Σπυριδάκη, Σταυρούλα Γουργιώτη, Μαρία Νικοβιώτη, Μαρία Νταλίκα.

Η υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Μόσιαλου τόνισε πως το πρόγραμμα e-twinning ξεκίνησε να υλοποιείται τη σχολική χρονιά 2013-2014 με μια ομάδα δεκατεσσάρων παιδιών και είχε τίτλο «μεγάλα βήματα προς την ειρήνη και την ανεκτικότητα». Εκτός από το 4ο Γυμνάσιο συμμετείχαν σχολεία από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που ήταν η Νορβηγία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Πολωνία.

Στόχος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών και να μάθουν τις διατροφικές συνήθειες, τους εθνικούς ήρωες και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Έγινε μια πολύ καλή δουλειά στη διαδικτυακή πλατφόρμα, με αποτέλεσμα το σχολείο μας να βραβευτεί στις Βρυξέλλες το Μάιο του 2015 με το βραβείο Μεβλάνα που είναι ένα ειδικό βραβείο για τη διαπολιτισμικότητα. Είχε προηγηθεί για το πρόγραμμα η απόκτηση της εθνικής και ευρωπαϊκής ετικέτας ποιότητας, ώστε να διεκδικήσει και το βραβείο. Με το πρόγραμμα άνοιξαν οι ορίζοντες των μαθητών και έγιναν πιο ανεκτοί σε άλλους πολιτισμούς και έθιμα. Άλλωστε η Ευρώπη είναι το σπίτι μας».

Με αφορμή τη βράβευση η κ. Μόσιαλου συμμετείχε στο διάστημα 12-14 Νοεμβρίου στις εργασίες διαθεματικού σεμιναρίου με τίτλο «ευρείας αποδοχής Ιουνίου-Ανδριατικής» στην Ανκόνα, όπου στόχος ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επτά χωρών που βρίσκονται στις θαλάσσιες αυτές περιοχές, δηλαδή Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του σεμιναρίου ήταν να αναπτυχθούν νέα e-twinning έργα και οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες και να ανταλλάξουν ιδέες με σκοπό να τις εφαρμόσουν σε μελλοντικές τους συνεργασίες.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα η μαθήτρια Ελπίδα Μπασματζή τόνισε πως επικοινωνήσαμε με μαθητές άλλων χωρών τι κάνουν στην καθημερινότητά τους. Σε κάποια σχολεία τα μαθήματα αρχίζουν αργότερα το πρωί σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ οι μαθητές φορούν και στολές. Μάλιστα σε κάποιες χώρες τα μαθήματα γίνονται και απόγευμα.

Από την πλευρά της η Ιλιάννα Σπυριδάκη σημείωσε πως οι χώρες έχουν διαφορετικές κουλτούρες, αλλά διαθέτουμε την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. Επίσης μου έκανε εντύπωση πως οι νέοι από την Τουρκία και τη Νορβηγία μιλούσαν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα.

Το πρόγραμμα e-twinning αφορά στην ψηφιακή αδελφοποίηση των σχολείων, όπου μαθητές από διάφορες χώρες συνεργάζονται, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν δράσεις και σκέψεις μέσω του διαδικτύου με στόχο τη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το