Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω των προσφυγικών ροών;

Της Ράνιας Γάτου*

Στο ερώτημα αυτό διαπιστώνεται διχασμός μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών και των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 2017, δήλωσε ότι τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζονται αλληλεγγύη στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών. Και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ είπε τότε ότι το προσφυγικό αποτελεί ένα θέμα με δύσκολη εύρεση κοινής γλώσσας μεταξύ των Ευρωπαίων, ενώ μίλησε για διχασμό μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Ορμπάν, αναφέρει ότι η αλληλεγγύη είναι δύο κατευθύνσεων, άλλοτε τα Κράτη – Μέλη αναμένουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοτε τα ίδια θα πρέπει να προσφέρουν κάτι σε αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων.
Είχε προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο του 2017, η απόρριψη από το Δικαστήριο της Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της προσφυγής της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις Χώρες – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δικαστήριο αυτό αναφέρει, στην απόφασή του ότι ο μηχανισμός επιβολής ποσοστώσεων συμβάλλει αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο στην ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας από την εισροή των προσφύγων.
Η Σλοβακία και η Πολωνία δήλωσαν ότι, ενώ δεν αμφισβήτησαν την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις η αρνητική θέση της στις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες δεν θα αλλάξει. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θεωρεί απεχθή και ανεύθυνη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι αυτή δεν είναι απόφαση νομιμότητας αλλά σκοπιμότητας. Ο Επίτροπος ο αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποίησε τις Χώρες – Μέλη που δεν εφαρμόζουν την απόφαση του Δικαστηρίου, ότι η Κομισιόν θα ασκήσει προσφυγή εναντίον τους στο ίδιο Δικαστήριο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος τους.
Είναι γνωστή η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας κ. Μαρκ Ρούτε το 2015 ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι μεγάλες αυτοκρατορίες καταρρέουν, εάν τα σύνορα δεν προστατεύονται επαρκώς». Αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα των πολιτικών και των πολιτών των Χωρών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρομοιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ τις ΗΠΑ, με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η διαφορά όμως που δεν λαμβάνεται υπόψη ήταν ότι οι εισβολείς τότε στην Ευρώπη αποτελούσαν ορδές και ήταν ένοπλοι. Σήμερα μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίοι, σε μια γεωγραφική έκταση 4,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν μπορεί να απορροφήσει ένα εκατομμύριο άοπλων προσφύγων πολέμου που πέρασαν τα σύνορά της;
Στο όνομα των αξιών της Ευρώπης, που είναι προεχόντως χριστιανικές και ανθρωπιστικές, ένα τμήμα των Ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών φοβάται τον εκμουσουλμανισμό των λαών της. Ο Χριστιανισμός όμως κηρύσσει: «Ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με» (Ματθ. κε΄ 31-46). Μήπως όσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και πολίτες φοβούνται τους Μουσουλμάνους, έχουν αποστεί από τον Χριστιανισμό; Είναι σαφές ότι η εντολή αυτή του Χριστού δεν αφορά μόνο την ευθύνη των Χριστιανών ατόμων, αλλά και το άνοιγμα των συνόρων για να δεχθούν τα κράτη πρόσφυγες πολέμου, για την καταστροφή των εστιών και των πατρίδων των οποίων δεν είναι ανεύθυνη η Δύση.

*Η Ράνια Γάτου είναι Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος και Εικαστικός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το