Ελλάδα

Εβγαλαν το λουκέτο από το σχολείο στη Λέσβο – Κινητοποιήσεις στο Ωραιόκαστρο

Με τις αντιδράσεις των κατοίκων του Ωραιοκάστρου και της Λέσβου ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολεία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας. Για «εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης», κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Η αρχή θα γίνει από συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας καθώς και σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας, στις τέσσερις ώρες θα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη γλώσσα επιλογής τους -ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα- μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή ή αθλητισμό.
Έβαλαν λουκέτο σε σχολείο της Λέσβου
Την ίδια στιγμή, οργισμένη ήταν χθες η αντίδραση των φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων που αντέδρασαν στη φήμη για άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης παιδιών από προσφυγικές οικογένειες σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης από τη Δευτέρα.

Οι γονείς προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια. Το λουκέτο πάντως αποσύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν, καθώς πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.

 

 

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όσους στο μέλλον σκέπτονται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε μάλιστα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Μαρία Κουρδουσά υπέβαλε την παραίτησή της, δηλώνοντας στην ΕΡΑ Αιγαίου: «Διαφωνώ με όλα όσα έγιναν. Οι αρχές μου και ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου απέχουν από το κλείσιμο του σχολείου. Ως γονιός πιστεύω ότι η θέση του κάθε παιδιού είναι στο σχολειό».
Λουκέτο και αποχή στο Ωραιόκαστρο
Κι ενώ στη Λέσβο η κατάσταση μοιάζει να εξομαλύνεται με την επικράτηση των ψυχραιμότερα, στο Ωραιόκαστρο ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.
Την Κυριακή «αγανακτισμένοι» γονείς έκαναν συνέλευση έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου και αποφάσισαν να μπλοκάρουν τη σημερινή έλευση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής. Πήραν την απόφαση μάλιστα σε περίπτωση που τελικά τα προσφυγόπουλα ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα να προχωρήσουν σε αποχή των δικών τους παιδιών.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και έκαναν έπαρση της σημαίας.

 
Φίλης: Εξαιρετικά μειωψηφικές καταστάσεις
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στο περιστατικό της Μυτιλήνης ο κ. Φίλης είπε ότι: «Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε – και η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο – πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».
Για το έλλειμμα ενημέρωσης, που ενδεχομένως να υπήρχε, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο, με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» σημειώνοντας ότι «ο Διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο Διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο Διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά στην τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το