Τοπικά

Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την αποζημίωση παραγωγών σε Μαγνησία και Λάρισα που επλήγησαν από την κακοκαιρία

 

Κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με την αποζημίωση των παραγωγών κάστανου, μήλων και ψυχανθών για τη ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου. Η ερώτηση συνυπογράφεται από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μαγνησίας και Λάρισας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Άννα Βαγενά, Βασίλη Κόκκαλη και από τον Βουλευτή και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη.
Στην ερώτησή της η κα Παπανάτσιου αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, Μαυροβουνίου και του Κισσάβου υπήρξαν έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις και καταιγίδες (κακοκαιρία «Αθηνά») με συνέπεια να υπάρχουν προβλήματα στη συγκομιδή του κάστανου, μήλων και ψυχανθών (σε πεδινές περιοχές) που πραγματοποιείται αυτή την εποχή. Η αγροτική οδοποιία έχει καταρρεύσει, οι αγρότες αδυνατούν να επισκεφθούν τις καλλιέργειές τους και να συλλέξουν τα προϊόντα τους. Οι ώριμοι καρποί πέφτουν στο έδαφος, παρασύρονται από τις πλημμύρες και χάνονται ή σαπίζουν ή γίνονται τροφή άγριων ζώων της περιοχής.
Η Βουλευτής αναφέρεται στην κοινή επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των Δημάρχων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Πηλίου , του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου είναι αγρότες που στηρίζονται οικονομικά στις καλλιέργειες του κάστανου, του μήλου και των ψυχανθών. Επιπλέον στις περιοχές αυτές υπάρχουν μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί οι δραστηριότητες των οποίων θα πληγούν από τις ζημιές στις καλλιέργειες των προαναφερθέντων προϊόντων, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στις τοπικές οικονομίες.
Με βάση τα παραπάνω οι Βουλευτές Μαγνησίας και Λάρισας θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Ποιους μηχανισμούς αποζημίωσης σκοπεύει να ενεργοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου οι παραγωγοί κάστανου, μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν άμεσα για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πόσο άμεσα πρόκειται να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αυτοί;
2. Πως σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υποστηρίξει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς που θα υποστούν τις συνέπειες της απώλειας των προϊόντων που εμπορεύονται ή μεταποιούν;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το