Τοπικά

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για το πρόβλημα με τα όρια οικισμών στο Πήλιο

Την οικονομική και επενδυτική παράλυση που έχει επιφέρει στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Πηλίου η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1268/2019 με την οποία ζητείται από τη διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα τα όρια δέκα οικισμών του Πηλίου και το ακόλουθο «πάγωμα» στη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους περισσότερους οικισμούς του Πηλίου, ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και επέκταση των οικισμών του Πηλίου σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, καθώς και να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την άμεση απεμπλοκή του ζητήματος.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος που ανέκυψε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τα όρια οικισμών του Πηλίου

Οικονομική και επενδυτική παράλυση έχει επιφέρει στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Πηλίου η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1268/2019 με την οποία ζητείται από τη διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα τα όρια δέκα οικισμών του Πηλίου.  Η απόφαση αυτή αφορά επίσης και τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων που οριοθετήθηκαν με απόφαση νομάρχη στην υπόλοιπη Μαγνησία, της Β. Σποράδες και την ευρύτερη περιοχή.

Το ΣτΕ με την απόφαση αυτή βάζει φρένο στη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών στους περισσότερους οικισμούς του Πηλίου και δίνει τις κατευθύνσεις για την οριοθέτηση οικισμών σε όλη την επικράτεια κρίνοντας ως ανεφάρμοστες και αντισυνταγματικές τις οριοθετήσεις και επεκτάσεις ορίων οικισμών που με πράξεις τις διοίκησης γίνονταν εδώ και δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Επί της ουσίας «εξαφανίζονται» οικισμοί αφού επιστρέφουν στην προτέρα κατάσταση, σαν να μην έχουν δηλαδή κυρωθεί ποτέ τα όρια τους και σαν να είναι εκτός σχεδίου.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ παράλληλα βλέπουν την αξία των περιουσιών τους να απομειώνεται δραστικά.  Η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας παρεμποδίζει την οικιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει και την παραγωγική ικανότητα των οικισμών του Πηλίου αφού καταργώντας τα όρια των οικισμών δεν επιτρέπει την εγκατάσταση και την επέκταση μικρών βιομηχανιών και βιοτεχνιών που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και ασχολούνται με την επεξεργασία και τη μεταποίηση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στο Πήλιο, όπως βότανα, φρούτα, μέλι, ελιές.  Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές αυτές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικό ρόλο και αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξασφάλισης αδειοδότησης για την επέκταση των εγκαταστάσεών τους και τη δυνατότητα να λειτουργούν νόμιμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο να χάσουν τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Επειδή, η έλλειψη σοβαρής και υπεύθυνης επίλυσης των χωροταξικών προβλημάτων συνιστά ζήτημα διαχρονικό.
Επειδή, οι οικισμοί του Πηλίου έχουν δοκιμαστεί και πληγεί πολλαπλά από καιρικά φαινόμενα και πασχίζουν να ξαναμπούν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Επειδή, πλήττονται άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ιδιοκτησία και την εργασία.
Επειδή, η παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα των οικισμών βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας και κινδυνεύει με αφανισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και επέκταση των οικισμών του Πηλίου σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 1268/2019 απόφασης του ΣτΕ με την οποία καταργήθηκε μεγάλος αριθμός πράξεων οριοθέτησης οικισμών καθώς  και να ρυθμιστεί το πολεοδομικό καθεστώς;
  2. Δεδομένου του χρονοβόρου χαρακτήρα της διαδικασίας για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία εν είδει μεταβατικής κατάστασης για την άμεση απεμπλοκή του ζητήματος;

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το