Τοπικά

Εργαλείο ανάπτυξης εξαγωγών για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις η διαδικτυακή πλατφόρμα «Access2markets» 

Η χρησιμότητα της διαδικτυακής πλατφόρμας Access2markets της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δυνατότητες που παρέχονται στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Θεσσαλικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΘΕΒ, με την υποστήριξη του Europe Direct της Περιφέρειας Θεσσαλίας την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.

Κατά την έναρξη της ημερίδας η γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη αναφέρθηκε πως ο Σύνδεσμος υποστηρίζει με συνέπεια τις επιχειρήσεις-μέλη του για τη βελτίωση ή και ανάπτυξη εξωστρεφούς πολιτικής αναφερόμενη και στην υποστήριξή τους μέσω της υπηρεσίας «STHEV EXPORT WINNERS». Στόχος του ΣΘΕΒ είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων για νέα αυτή διαδικτυακή πλατφόρμα Access2Markets και η αξιοποίησή της προς όφελος της ενίσχυσης των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε πως θα «πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες κάθε ψηφιακής πλατφόρμας που υποστηρίζει το επιχειρείν, αλλά και όλων των εργαλείων που το απαλλάσσουν από τυχόν άστοχους χειρισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες και συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας καθώς συμβάλει στην τοπική οικονομία και στο brand name της περιοχής».

Ο επικεφαλής του Europe Direct και διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην λειτουργία και τις δράσεις του Δικτύου αλλά και τις επικείμενες εκδηλώσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε θέματα που θέτει ως προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου υπογράμμισε τις δυνατότητες που προσφέρει στους επιχειρηματίες η νέα ψηφιακή πλατφόρμα Access2Markets, καθώς μέσω αυτής οι επιχειρηματίες μπορούν να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους, σε ολόκληρο τον πλανήτη, άμεσα και δωρεάν, όπως επίσης να λαμβάνουν πληροφορίες για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οικονομικά δεδομένα, τους όρους και τους δασμούς που είναι σε ισχύ, αλλά ακόμα και να καταγγείλουν περιστατικά που αφορούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε την χρησιμότητά της κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια πλειάδα χρηστικών πληροφοριών για τον τρόπο εισαγωγής στην ΕΕ και εξαγωγής από την ΕΕ σε αγορές τρίτων χωρών, καθώς και για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός της αγοράς της ΕΕ. Μέσα από την πύλη Access2Markets, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να σχηματοποιήσουν μια εικόνα για τις εξαγωγικές αγορές εντός και εκτός ΕΕ αλλά και να ανακαλύψουν τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ, βρίσκοντας εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στους εμπορικούς τους σκοπούς.

Την πλατφόρμα παρουσίασε η κα Νίκη Κουμαδωράκη, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες χρήσης προς τους συμμετέχοντες προκειμένου να μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία της πλατφόρμας, στην κατεύθυνση της προώθησης και εξαγωγής των προϊόντων τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Θεσσαλίας και συγκεκριμένα ο κος Κωτσός Γεώργιος, ο κος Λιούτας Αθανάσιος, ο κος Λιούπης Αθανάσιος, η κα Μακρή Ζέττα, ο κος Μαραβέγιας Χρήστος, η κα Μπίζιου Στέλλα και ο κος Μπουκώρος Χρήστος, οι πρόεδροι των τοπικών επιμελητήριων της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα ο κος Γιαγιάκος Βασίλειος (Επιμελητήριο Τρικάλων), ο κος Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος (Επιμελητήριο Καρδίτσας), ο κος Κοτσιμπογεώργος Ηλίας (Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας), ο κος Μπασδάνης Αριστοτέλης (Επιμελητήριο Μαγνησίας) και η κα Τζήκα Καλλιόπη Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το