Τοπικά

Έρευνα μαθητών στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου: Να σπουδάσει θέλει το 90%, έχοντας στο μυαλό και το εξωτερικό

Οι σπουδές στο εξωτερικό βρίσκονται στο μυαλό αρκετών εφήβων, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο βόλου στο πλαίσιο του μαθήματος τεχνολογίας.
Η έρευνα διεξήχθη από τους μαθητές της Γ’ Τάξης Ελένη Αποστολίνα, Ελευθερία-Ελένη Ευαγγελινού, Κωνσταντίνο Καλούση και τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν σε 50 συμμαθητές τους.
Σκοπός της έρευνας ήταν να δοθούν ενδιαφέρουσες διαστάσεις για ένα θέμα που απασχολεί τους μαθητές και τους γονείς αναφορικά με την εισαγωγή στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, όπως είναι οι σπουδές στο εξωτερικό.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή του μαθήματος τεχνολογίας, επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως το 90% των ερωτηθέντων τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών, θέλει να σπουδάσει. Μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς θα ήθελε να σπουδάσει και στο εξωτερικό με τα κύρια κίνητρα να είναι η εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, όταν αποφοιτήσουν αλλά και οι υψηλές αποδοχές. Άρα στην απόφασή τους για σπουδές στο εξωτερικό δεν φαίνεται να επηρεάζουν οι συμβουλές γονέων, των καθηγητών ή η μη εισαγωγή σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Ευρώπη, λιγότεροι στις ΗΠΑ, ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την Ασία και την Αυστραλία.

Πιο αναλυτικά στα αγόρια που ρωτήθηκαν το 43% θα ήθελε να σπουδάσει στο εξωτερικό, το 19% απάντησε «ίσως» και το 38% είπε «όχι».
Στα κορίτσια μόλις το 14% είπε «όχι» στις σπουδές στο εξωτερικό και το υπόλοιπο ποσοστό κυμάνθηκε μεταξύ «ναι» και «ίσως».
Στο ερώτημα, αν οι σπουδές σε ένα ξένο ΑΕΙ είναι πιο εύκολες σε σχέση με την Ελλάδα, απάντησαν «όχι».
Πάντως παρά την επιθυμία των μαθητών να σπουδάσουν στο εξωτερικό, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να δράσουν ανασταλτικά, όπως είναι οι οικογενειακοί, οι οικονομικοί και οι βαθμολογικές τους επιδόσεις.

Το 50% θα ήθελε να επιστρέψει Ελλάδα
Η αγάπη για τη χώρα τους παραμένει ισχυρή, όπου και αν βρίσκονται. Έτσι οι μισοί μαθητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, συμπλήρωσαν πως κάποια στιγμή θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μάλιστα η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα αποτελούσε ένα ισχυρό κίνητρο για επιστροφή στην πατρίδα, αλλά σε μια τέτοια απόφαση μεγαλύτερο βάρος θα έχουν οι οικογενειακοί λόγοι και η δική τους θέληση. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ακόμη και στο εξωτερικό, δεν θα ήθελαν να αποκοπούν από τα δρώμενα της χώρας τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι μαθητές μελέτησαν διάφορες πηγές για τις σπουδές στο εξωτερικό αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες διαστάσεις του όλου θέματος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία είναι απόλυτα αντίθετη στον γάμο των ομοφυλόφιλων»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε σήμερα (3/12) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.…

3 Δεκεμβρίου 2023

Χειροτονία Πρεσβυτέρου και Χειροθεσία Οικονόμου στην Αγριά

Με τις πληγές ακόμα νωπές από την πρόσφατη φυσική καταστροφή που έπληξε την Αγριά, η…

3 Δεκεμβρίου 2023

Να γυρίσει στις νίκες ενάντια στο Άργος Ορεστικό θέλει ο Γ.Σ. Αλμυρού

Να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών επιθυμεί ο Γυμναστικός Σύλλογος Αλμυρού. Μπορεί να έσπασε το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Η Χαριτίνη Μαλισσόβα απαντά στο ερωτηματολόγιο του Proust – “Η ποίηση μπορεί να μας βοηθήσει να μην παραιτούμαστε”

Επιμέλεια Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά Καλεσμένη μου σήμερα η Χαριτίνη Μαλισσόβα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αρθρογράφος. Χαριτίνη μου,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Συραγώ» της Χαρί Λέκκα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μικρασιατών…

3 Δεκεμβρίου 2023

Σπύρος Μάγγος, o φλαουτίστας του «Τσομπανάκου»

Του Γιώργου Διαμαντόπουλου, μουσικού, μέλους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Σπύρος (Μάγκος)…

3 Δεκεμβρίου 2023