Πολιτισμός

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Συραγώ» της Χαρί Λέκκα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μικρασιατών 81, κτήριο Σπίρερ) παρουσίαση του βιβλίου της Χαρί Λέκκα «Συραγώ». Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τις εκδόσεις Κοροντζή.
Πρόκειται για ένα ιστορικό – λαογραφικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που εκτυλίσσεται στις αρχές του προηγούμενο αιώνα στον Βόλο και το Τρίκερι. Η δράση των ηρώων περιπλέκεται με υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα μεταφέροντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον μυχό του Παγασητικού το 1900.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, και η συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Μαρία Δημητρίου κι ο Βασίλης Πέτσης, από την ΕΡΑ Βόλου.

Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Ένα αρχικά διστακτικό ειδύλλιο ανάμεσα στον Φοίβο και τη Συραγώ ξεκινά στον Βόλο του 1900, όπου ο συντηρητισμός κι η προσκόλληση στις παραδόσεις δίνουν σιγά – σιγά το προβάδισμα στη σταδιακή χειραφέτηση του ατόμου και στην αποδοχή του καινούργιου. Ενώ οι δύο ήρωες έχουν να ξεπεράσουν τα δικά τους βάρη και τις δικές τους απώλειες, ώστε να κατορθώσουν να συναντηθούν ολοκληρωτικά, ως ελεύθερα, πλέον, όντα, χωρίς καθηλώσεις, πένθη κι ενοχές, η κοινωνία γύρω τους έχει κι αυτή ν’ αντιμετωπίσει τα δικά της διλήμματα.
Θέματα κοινωνικά «απαγορευμένα», εκείνη την εποχή, όπως η ομοφυλοφιλία, η ευθανασία, η συμβίωση κι η εγκυμοσύνη εκτός γάμου, αλλά και το ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με το περίφημο Παρθεναγωγείο του Βόλου, θίγονται κατά την πλοκή του βιβλίου με την καταλυτική στη ζωή των ηρώων επίδραση ιστορικών προσώπων όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καβάφης, ο Δελμούζος, ο Ψυχάρης κι η Αγγελική Χατζημιχάλη, οι οποίοι εμπλέκονται με διάφορους τρόπους με το νέο ζευγάρι κατά την περιήγησή του στον Βόλο, την Αλεξάνδρεια, την Αθήνα και το Τρίκερι».
Η Χαρί Λέκκα ως δημοσιογράφος ασχολήθηκε με την ερευνητική δημοσιογραφία και το αστυνομικό ρεπορτάζ, ενώ την περίοδο 2012-2015 εργάστηκε στην ΕΡΑ Βόλου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπύρος Μάγγος, o φλαουτίστας του «Τσομπανάκου»

Του Γιώργου Διαμαντόπουλου, μουσικού, μέλους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Σπύρος (Μάγκος)…

3 Δεκεμβρίου 2023

1.188 τροχονομικές παραβάσεις από προχθές στη Θεσσαλία

Νέες συντονισμένες τροχονομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές, 01-12-2023, έως τις πρώτες…

3 Δεκεμβρίου 2023

Η θεραπευτική δύναμη του ήχου και της σιωπής

Της Χαράς Ζήκα Χημικού, MSc, Δρ Φαρμακευτικής Είναι γνωστό πως η μουσική αγγίζει και επηρεάζει…

3 Δεκεμβρίου 2023

Με στόχο μία ακόμη νίκη η Ανόρθωση φιλοξενεί τους Πάνθηρες Καβάλας

Να συνεχίσει το νικηφόρο σερί θέλει η Ανόρθωση, η οποία φιλοξενεί σήμερα στις 14.30 στο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Όσο υπάρχουν ποιητές…

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΥΛΑΤΟΥ Ένας φίλος μού έφερε να διαβάσω μια ποιητική συλλογή που είχε εκδοθεί…

3 Δεκεμβρίου 2023

Έλσα Κορνέτη: Την εποχή μας χαρακτηρίζει η σύμπτωση παράλληλων κρίσεων

Η Έλσα Κορνέτη γεννήθηκε στο Μόναχο. Σπούδασε Οικονομικά στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Εργάστηκε ως…

3 Δεκεμβρίου 2023