Τοπικά

Επτά μόνιμοι βηματοδότες τοποθετούνται κάθε μήνα στο Νοσοκομείο Βόλου

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τότε που άρχισε για πρώτη φορά η τοποθέτηση μόνιμων βηματοδοτών από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Ήταν μια εξέλιξη σταθμός για το «Αχιλλοπούλειο», καθώς μέχρι τότε εξυπηρετούσε τους καρδιοπαθείς μόνο με την τοποθέτηση προσωρινών βηματοδοτών που σήμαινε ότι θα έπρεπε να μεταβούν λίγους μήνες αργότερα σε Νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 86 εμφυτεύσεις μόνιμων βηματοδοτών σε ασθενείς, που σημαίνει ότι κάθε μήνα επτά καρδιοπαθείς καταφέρνουν να δουν το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα.
Η προσπάθεια για να λειτουργήσει το εργαστήριο μόνιμων βηματοδοτών είχε ξεκινήσει τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα. Επιστολές εγγράφων, συγκεντρώσεις δικαιολογητικών, ετοιμασία υποδομών, εκπαίδευση ιατρικού δυναμικού ήταν μερικές από τις απαιτούμενες κινήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την Καρδιολογική Κλινική.
Μέχρι που τελικά το υπουργείο Υγείας έδωσε το οριστικό πράσινο φως και άρχισε η λειτουργία του εργαστηρίου που ενισχύθηκε σε υποδομές μέσα από ενέργειες των γιατρών, της διοίκησης, ενώ δεν έλειψαν και οι δωρεές.

Προχθές στο Νοσοκομείο έγιναν δύο ακόμη εμφυτεύσεις μόνιμων βηματοδοτών. «Αισίως φτάσαμε στις 86» τόνισε με ύφος ικανοποίησης ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Αλέξανδρος Δούρας, ο οποίος έτρεξε την όλη πρωτοβουλία.
«Ουσιαστικά τοποθετούμε επτά μόνιμους βηματοδότες κάθε μήνα. Ο κόσμος εμπιστεύεται το Νοσοκομείο, γνωρίζει για τις νέες δυνατότητες που προσφέρει και έρχεται εδώ για να κάνει την εμφύτευση. Μάλιστα υπάρχουν και εκδρομείς, τουρίστες που έτυχε να αρρωστήσουν και επέλεξαν να βάλουν εδώ τον μόνιμο βηματοδότη» τόνισε ο κ. Δούρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που βάζουν μόνιμο βηματοδότη είναι άνω των 65 ετών, ενώ η κυριότερη αιτία είναι ο εκφυλισμός των οργάνων λόγω γήρατος, αλλά και κάποιο έμφραγμα που έχει προηγηθεί.
Από την Καρδιολογική Κλινική λειτουργεί κάθε δεύτερη εβδομάδα και ιατρείο, όπου γίνεται η παρακολούθηση των ασθενών που έβαλαν μόνιμο βηματοδότη.

Οι ασθενείς που υποβληθούν στη διαδικασία, θα χρειαστεί να μείνουν στο Νοσοκομείο δύο ημέρες.
«Εξυπηρετούμε πολλούς Βολιώτες, αλλά και ασθενείς από την περιφέρεια και άλλους νομούς. Πλέον οι ασθενείς αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε άλλα Νοσοκομεία για να εξυπηρετούνται» αναφέρει ο κ. Δούρας και συμπληρώνει ότι «το ιατρικό προσωπικό της Κλινικής είναι εκπαιδευμένο και υπάρχει συνεργασία και με τους ιδιώτες γιατρούς που στέλνουν τα περιστατικά στο Νοσοκομείο, αν έχουν κάποιες ενδείξεις».
Το επόμενο βήμα που αναμένει η Κλινική, είναι η προμήθεια του στεφανιογράφου, ένα έργο μέσω ΕΣΠΑ, που από την Περιφέρεια είναι στη φάση της προκήρυξης. Ο κ. Δούρας ανάφερε πως ενδεχομένως και μέσα στο 2019 είναι εφικτή η προμήθεια αυτού του πολύ σημαντικού εξοπλισμού που θα αναγάγει την Καρδιολογική Κλινική σε επίπεδο λειτουργίας πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το