Πολιτισμός

Επτά ιστορίες παιδιών με πολλά μηνύματα – Παρουσιάστηκε στο «Αχίλλειο» το βιβλίο ««Ως Εδώ!»

 

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, το απόγευμα στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον, όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των εκπαιδευτικών και συγγραφέων. Φίλοι, συνάδελφοι, μαθητές και γονείς τίμησαν με την παρουσία τους τους τρεις συγγραφείς και έζησαν μια ιδιαίτερη βραδιά γεμάτη συναισθήματα και προσωπικές εμπειρίες, προτάσεις και στόχους για το μέλλον.
Το βιβλίο «Ως Εδώ!» (εκδόσεις Γράφημα) παρουσίασαν η κ. Μαρία – Σοφία Βαΐτση (Εισαγγελέας Ανηλίκων), ο κ. Γιώργος Ντιζές (Αστυνομικός διευθυντής, Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μαγνησίας), η κ. Ράνια Αργυρίου (Δικηγόρος), η κ. Άρτεμις Ζαβαλίγκου (Ψυχολόγος), η κ. Αριστέα Μπουρτζή (Νοσηλεύτρια), ο κ. Ιωάννης Γαβρινιώτης (Headcoach στην Ακαδημία Πάλης Ολυμπιονίκης) και ο κ. Παντελής Φιτσιάλος (Headcoach στον Αθλητικό Όμιλο Judo Φοίνιξ). Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Απόστολος Δαρόπουλος (Συντονιστής Εκπ/κού Έργου ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας), ο κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης (Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης), ο κ. Αντώνης Μπέκος (Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/Βάθμιας & Β/Βάθμιας Εκπ/σης Δήμου Βόλου) και η κ. Ανθή Βουτσελά – Γιαννακοπούλου (Δικηγόρος – Πρόεδρος Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων του Δημ. Σχ. Άγιος Ιωσήφ Βόλου). Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Αντώνης Αντωνίου (Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης ΠΕ Μαγνησίας, ποιητής). Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Ελληνογαλλικού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου. Αρωγός στην οργάνωση της παρουσίασης στάθηκε το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη». Στο τέλος της βραδιάς οι συγγραφείς συνομίλησαν με το κοινό και υπέγραψαν τα βιβλία τους.

Με στόχους κοινούς και κοινό τόπο δράσης τρεις εκπαιδευτικοί, η Έλενα Νταβλαμάνου, η Σοφία Τσαρδακά και ο Αντώνης Πλαγεράς, ένωσαν δυνάμεις και όνειρα λειτουργώντας ως κοινωνοί και δότες, μεταδότες γνώσης και θάρρους, παράδειγμα λαμπρό στα πνευματικά τους παιδιά, κι όραμα στον δρόμο που ορίζει η ζωή να γίνει το μονοπάτι του καθενός, συνέγραψαν ένα πόνημα για τον εκφοβισμό, όπως θα ήθελαν να ειπωθεί με ειλικρινή και κατανοητό τρόπο.

Οι ίδιοι ανέφεραν:“… Ο λόγος για τον οποίο γεννήθηκε το «Ως εδώ!» ήταν να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των ενηλίκων προκειμένου να πολεμήσουν μαζί με τα παιδιά «το τέρας» του εκφοβισμού, που δυστυχώς όλο και μεγαλώνει στις μέρες μας. Στόχος του είναι να θέσει προβληματισμούς, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συζήτησης, να προβάλλει πρότυπα μίμησης αλλά και αποφυγής, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή στη ζωή ανθρώπων που θέλουν να φωνάξουν «Ως εδώ!», αλλά για τους δικούς τους λόγους διστάζουν, φοβούνται. Ευχόμαστε τα επιτευχθεί ο στόχος, καθώς η λογοτεχνία επιτρέπει στον αναγνώστη να βάλει τον εαυτό του μέσα στα παπούτσια του χαρακτήρα της κάθε ιστορίας. Όταν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο συναισθηματικό και ψυχολογικό του κόσμο. Το βιβλίο αποσκοπεί να διεισδύσει στα πιο κρυφά μονοπάτια της ψυχοσύνθεσης του αναγνώστη, καθρεπτίζοντας τις ανθρώπινες δυνάμεις και αδυναμίες του. Άλλωστε, κάθε βιβλίο είναι ένα μικρό λυχνάρι που φωτίζει το σπήλαιο του πνεύματός μας. Το φως που μένει μέσα μας, μας κάνει πιο ευτυχείς και πιο σοφούς. Η λογοτεχνία είναι η πλήρης κατανόηση και ώσμωση της ζωής….”.

Το «Ως Εδώ!» είναι μια έκδοση με σκληρόδετο εξώφυλλο και περιλαμβάνει επτά ιστορίες παιδιών, που έγιναν θύματα εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας, ρατσισμού και όχι μόνο. Καταφέρνουν -ο καθένας με τον δικό του τρόπο- να μετατρέψουν τις αδυναμίες και τους φόβους τους σε θάρρος. Το βιβλίο περιλαμβάνει εφτά ιστορίες για όσους θεωρούν τους εαυτούς τους αδύναμους, αλλά είναι δυνατοί. Για όσους σιωπούν, αλλά πρέπει να μιλήσουν.
Η συνολική σχεδίαση και οι εξαιρετικές εικόνες ανήκουν στον Γρηγόρη Τρύφου. Καλοτυπωμένο βιβλίο σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας, ευκολοανάγνωστο με καθαρά τυπογραφικά στοιχεία διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον από μικρούς αλλά και ενήλικες αναγνώστες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το