Τοπικά

Επιτροπή Πολιτών: “Παίζουν” με τις ευθύνες για τη ρύπανση Περιφέρεια, Υπουργείο και αντιπολίτευση

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν τη λειτουργία της Χαλυβουργίας ζητά να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών και να εφαρμοστεί από όλους ο νόμος.  Τονίζει ότι είναι ανεπίτρεπτο και ανεύθυνο να υπάρχει ανταλλαγή ευθυνών χωρίς τη λήψη μέτρων.  Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών:

“Για ακόμη μια φορά, παρακολουθούμε το πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης-περιφέρειας- υπουργείου, σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος, την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μία από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτων παγκοσμίως, που στον Βόλο, εξαιτίας και της γεωμορφολογίας της περιοχής μας, παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, σύμφωνα και με τις επιδημιολογικές μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ανεπίτρεπτο κι ανεύθυνο να γίνεται συνέχεια αυτή η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου (νυν και πρώην) και οι πολίτες να είμαστε στη μέση, θύματα του κέρδους των βιομηχανιών κ της ανευθυνότητας του κράτους.

Η καύση σκουπιδιών είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και την πανίδα, καταστροφική για την χλωρίδα και κοστοβόρα για την οικονομία, σύμφωνα με πολλές μελέτες κι έρευνες παγκοσμίως, ακόμη και όταν γίνεται στις πιο σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις, και όχι σε εργοστάσια 100 ετών όπως αυτό της LagargeHolcim (ΑΓΕΤ-Ηρακλής).
Δυστυχώς, παρατηρείται μια τάση να συνδέεται η ρύπανση μόνο με την οσμή ή αντίθετα, να μη συνδέεται η οσμή με τη ρύπανση (Ας μην ξεχνάμε δηλώσεις κ.κ. Αγοραστού και Κολυνδρίνη στο παρελθόν ότι η οσμή δεν σημαίνει και ρύπανση). Με άλλα λόγια, η εκμετάλλευση της οσμής (η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή στους πολίτες στον Βόλο σχεδόν καθημερινά πια) συνδέει το πρόβλημα μόνο με την οσμή: Αν μυρίζει υπάρχει πρόβλημα, αν δεν μυρίζει όλα καλά. Έτσι “παίζοντας” με την φορά του ανέμου, οι ιθύνοντες έχουν καταφέρει να διχάσουν τους πολίτες για την πηγή της ρύπανσης και ταυτόχρονα να κρύβουν τις ευθύνες τους τόσο για τον εντοπισμό των πραγματικών πηγών όσο και για την επίλυση του προβλήματος
Θυμίζουμε ότι τόσο η LagargeHolcim (ΑΓΕΤ-Ηρακλής). όσο και η “Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ” είναι αποδεδειγμένα εδώ και πολλά χρόνια οι μεγάλοι ρυπαντές της ατμόσφαιρας, γι αυτό άλλωστε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει καταθέσει μήνυση εναντίον αυτών των δύο εταιριών συγκεκριμένα για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι μόνο η LagargeHolcim (ΑΓΕΤ-Ηρακλής) έχει νόμιμη άδεια να καίει σκουπίδια και μάλιστα την τεράστια ποσότητα των 200.000 τόνων RDF, εκτός των άλλων χιλιάδων τόνων εναλλακτικών και συμβατικών καυσίμων, ανά έτος. Αν η “Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ” έκανε ή κάνει παράνομη καύση σκουπιδιών χωρίς άδεια αυτό είναι αρμοδιότητα εισαγγελέα και όχι των πολιτών, σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ας το πάρουν απόφαση κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, από όπου και να προέρχεται η ρύπανση δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ερευνούν ποιές είναι οι εστίες της. Η πολιτεία και μάλιστα οι αρχές της Πόλης και της Περιφέρειας, αυτοί πρέπει να μεριμνούν για τους πολίτες, γι’ αυτό υπάρχουν και πληρώνονται από τους πολίτες, για να τους προστατεύουν, το δε λειτούργημά τους είναι αυτό απ οκλειστικά και μάλιστα ιερό
Δυστυχώς όμως βλέπουμε για ακόμη μία φορά έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των αποκλειστικών υπεύθυνων γι αυτό το έγκλημα κατά της ζωής των Βολιωτών και καμία απόφαση η οποία να συμβάλει στην αποτροπή του.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να συμβάλλουν στον αγώνα μας για καθαρότερο αέρα και κυρίως για καθαρότερη ζωή.”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το