Ροή

Επιτροπή Κατοίκων Πορταριάς: Οι συνέπειες από το σφράγισμα των δημόσιων βρυσών

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κάτοικοι της Πορταριάς μετά το σφράγισμα κοινόχρηστων βρυσών στο χωριό τους από τη ΔΕΥΑΜΒ και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν ενωμένοι τις δράσεις τους ως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων εξηγεί τις συνέπειες του σφραγίσματος των δημόσιων βρυσών, όπως η συρρίκνωση του εισοδήματος επιχειρηματιών του τουρισμού, η ακύρωση της «σοφής διαχείρισης του νερού» και η ξήρανση του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα επισημαίνει πως ουδέποτε κατατέθηκαν σε αυτούς τα έγγραφα για τον λόγο που έκλεισαν οι δημόσιες βρύσες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων της Πορταριάς αναφέρει:
«Με αφορμή την απόρριψη της αίτησης προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΥΑΜΒ για το σφράγισμα των δημοσίων κρηνών, βάση της οποίας, το δικαστήριο έκκρινε ότι δεν πιθανολογείται επείγουσα περίπτωση ή κίνδυνος.
Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή.
Εμείς οι κάτοικοι της Πορταριάς ενωμένοι, με κοινές απόψεις και θέσεις και αφοσιωμένοι στην προσπάθεια μας, συνεχίζουμε τις δράσεις μας και κλιμακώνουμε την επαγρύπνηση μας ως την εκδίκαση της αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑΜΒ, που προσδιορίστηκε στις 20 Οκτώβριου 2016.
Τα έγγραφα για το λόγο που έκλεισαν οι δημόσιες κρήνες ουδέποτε κατατεθήκαν σε μας ή αλλού και κατά την ακροαματική διαδικασία η νομική εκπροσώπηση της ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίστηκε ότι η εντολή δόθηκε από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, γεγονός που η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διέψευσε κατηγορηματικά καταρρίπτοντας το επιχείρημα της ΔΕΥΑΜΒ.

Οι κλειστές δημοσιές κρήνες στο χωριό μας προκαλούν τεράστιες συνέπειες στην εικόνα του τουριστικού προϊόντος που παρέχει η Πορταριά. Δημιουργούνται ερωτηματικά και ανησυχία στους επισκέπτες όλου του Πηλίου, είτε μένουν στην Πορταριά, είτε μας επισκέπτονται και διαμένουν σε άλλα χωριά. Όπως είναι προφανές αυτό συρρικνώνει το εισόδημα των επιχειρηματιών του τουρισμού την περίοδο του μεγαλυτέρου τζίρου του έτους, με συνέπειες τις προμήθειες , το προσωπικό και γενικά σε όλη την αλυσίδα της αγοράς του Βόλου.
Επίσης, οι υδρευόμενοι πολίτες του Βόλου στερούνται την δυνατότητα να απολαύουν μια βόλτα στην Πορταρια και πάρουν νερό από τις βρύσες.

Οι δημοσιές κρήνες τις Πορταριάς αποτελούν πολιτιστική κληρονομία του τόπου και ιστορικά σημεία αναφοράς, όπως η κρήνη Αλ. Παπαδιαμάντη.
Η σοβαρότερη συνέπεια για μας, τους ανθρώπους του χωριού είναι ότι ακυρώνεται η «σοφή διαχείριση του νερού» μέσω των κρηνών, που χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια. Όλες οι κρήνες που σφραγίζονται, είναι εκείνες που τροφοδοτούν ένα σύστημα από υδραύλακες. Έτσι οι κρήνες αφού δροσίσουν τους περαστικούς, ποτίζουν ζώα και γεμίζουν δεξαμενές άρδευσης. Πολλές από τις καλλιέργειες αγροτών με μικρό κλήρο, που αρδεύονται από αυτές τις δεξαμενές, είναι καταδικασμένες. Ρέματα που δέχονται την υπερχείλιση αυτών των δεξαμενών, ξεραίνονται, αφού τα αιωνόβια πλατανιά δεν βρίσκουν ίχνος νερού.
Για τους λογούς αυτούς, θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να προσπαθούμε να προστατέψουμε, την εργασία, το εισόδημα και την ποιότητα ζωής όλων των κάτοικων του Δήμου Βόλου. Κινούμενοι σε κάθε κατεύθυνση θα ενημερώσουμε όλους τους πολίτες και θα είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ο μικρός κλήρος και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Το νερό ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και αποτελεί κοινωνικό αγαθό».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μέλη του ΣΔΥΒ εκπαιδεύτηκαν σε ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή

Εκπαίδευση Βασικής Υποστήριξης Ζωής ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή, για αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Dixie Chicks: Σκοτώθηκε σε τροχαίο η Laura Lynch, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 65 ετών, άφησε η Λόρα Λιντς (Laura Lynch). Σύμφωνα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλία – δώρα για αγαπημένα πρόσωπα

  Έξι συνεργάτες της «Θ» προτείνουν για τις γιορτές από ένα αγαπημένο βιβλίο - δώρο.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Στις 30 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το “6ο Volos Santa Run”

Η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ,  με την υποστήριξη του Κένταυρου Βόλου, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Προσέλκυση επενδύσεων στο real estate

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού - κατασκευαστή PKK Constructions Ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά ακινήτων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Σε ανοδική πορεία το τμήμα στίβου της Νίκης

Σε ανοδική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται το τμήμα στίβου της Νίκης. Οι επιτυχίες στις διάφορες…

24 Δεκεμβρίου 2023