Κατηγορίες: Τοπικά

Επίτιμος διδάκτορας ο τεχνικός υπεύθυνος των Ολυμπιακών 2004 “Θ”

Με την αναγόρευση του αρχιτέκτονα πολεοδόμου κ. Ιωάννη Πυργιώτη σε επίτιμου διδάκτορα άρχισαν χθες οι εργασίες του πανελλήνιου συνεδρίου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον Άρεως και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Κυριακή.
Ο κ. Πυργιώτης αποτελεί μια πολύ σημαντική ακαδημαϊκή προσωπικότητα στο χώρο της πολεοδομίας, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην οργάνωση του τμήματος χωροταξίας, ενώ είχε κομβικό ρόλο και στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.
Χθες στην τιμητική εκδήλωση που έγινε προς το πρόσωπό του, παρευρέθηκε πλήθος καθηγητών, φοιτητών και άλλων επιστημόνων για να ακούσουν την ομιλία του κ. Πυργιώτη.
Ο επίτιμος διδάκτορας σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Μ.Ι.Τ. (B.Arch., M.Arch. A.S., M.C.P.). Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας (Συντονισμού), από το 1976 ώς το 1983, σε θέματα πολεοδομίας και πολιτικής γης , και ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1983 ώς το 1988 όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνταξη των νομοσχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος (Ν. 1650) και για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας (Ν. 1515). Διετέλεσε επίσης ο πρώτος προϊστάμενος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Α.Ε. από το 1998, ενώ από το 2000 ορίσθηκε εντεταλμένος σύμβουλος υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά Έργα, την Τεχνολογία, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την εικόνα και λειτουργία της πόλης. Το 2003 ορίστηκε τεχνικός υπεύθυνος (chief technical officer) της διοργάνωσης. Στην φάση της υποψηφιότητας, είχε συνεργαστεί με την Επιτροπή Διεκδίκησης για τη διερεύνηση της διαδικασίας υλοποίησης των Ολυμπιακών Έργων και για την ex ante αξιολόγηση των επιπτώσεων.
Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 ήταν γενικός γραμματέας, διαδοχικά για τις Τουριστικές και Πολιτιστικές Υποδομές και, στην συνέχεια, για την Τουριστική Πολιτική και Ανάπτυξη. Κύριο μέλημά του ήταν η προώθηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, η μεταρρύθμιση και διαμόρφωση κατάλληλου και ασφαλούς θεσμικού περιβάλλοντος για τη θωράκισή τους και η εισαγωγή ευνοϊκών και φιλικών διαδικασιών.
Δίδαξε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του οποίου ήταν υπεύθυνος για την οργάνωσή του από της ιδρύσεώς του το 1990 ώς το 2000.
Η κεντρική ομιλία του κ. Πυργιώτη είχε τίτλο «Το κουτί του χωροτάκτη».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ένα μουσικό διάλειμμα από το Ωδείο της κ. Βάσως Κεχαΐδου-Κορφιάτη. Στην κιθάρα, ο καθηγητής κ. Ιωακειμίδης Τάσος και στο φλάουτο, η κ. Βασιλείου Κατερίνα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μέλη του ΣΔΥΒ εκπαιδεύτηκαν σε ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή

Εκπαίδευση Βασικής Υποστήριξης Ζωής ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή, για αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Dixie Chicks: Σκοτώθηκε σε τροχαίο η Laura Lynch, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 65 ετών, άφησε η Λόρα Λιντς (Laura Lynch). Σύμφωνα…

24 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλία – δώρα για αγαπημένα πρόσωπα

  Έξι συνεργάτες της «Θ» προτείνουν για τις γιορτές από ένα αγαπημένο βιβλίο - δώρο.…

24 Δεκεμβρίου 2023

Στις 30 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το “6ο Volos Santa Run”

Η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ,  με την υποστήριξη του Κένταυρου Βόλου, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Προσέλκυση επενδύσεων στο real estate

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, πολιτικού μηχανικού - κατασκευαστή PKK Constructions Ανάπτυξη παρουσιάζει η αγορά ακινήτων…

24 Δεκεμβρίου 2023

Σε ανοδική πορεία το τμήμα στίβου της Νίκης

Σε ανοδική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται το τμήμα στίβου της Νίκης. Οι επιτυχίες στις διάφορες…

24 Δεκεμβρίου 2023