Κόσμος

Επίθεση των γερμανικών ΜΜΕ ενάντια σε 23χρονη προσφυγοπούλα από την Παλαιστίνη

Η Ρέεμ, η «προσφυγοπούλα της Μέρκελ» που έγινε διάσημη όταν η Άγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος της ζήτησε ψυχρά συγγνώμη που θα πρέπει να την διώξει από την χώρα, βρίσκεται στο επίκεντρο των πυρών των γερμανικών ΜΜΕ για τον ίδιο λόγο με την Τζίτζι και την Μπέλα Χαντίντ.

Την σφοδρή αντίδραση γερμανικών ΜΜΕ προκάλεσε η ανάρτηση της Παλαιστίνιας Ρέεμ Σάγουιλ, η οποία έγινε το πρόσωπο της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της ψυχρότητας με την οποία η τότε καγκελάριος της είπε πως θα πρέπει να την διώξει από την χώρα.

Η Σάγουιλ μοιράστηκε στο προφίλ της στο Instagram το περίγραμμα του Ισραήλ και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Από κάτω αναγράφεται το σύνθημα: «από το ποτάμι στη θάλασσα #freepalestine» το οποίο έχει στοχοποιηθεί ως αντισημιτικό.

Το σύνθημα που προκαλεί την οργή των Γερμανών και των Άγγλων
Η επίθεση ξεκίνησε προς την Μπέλα Χαντίντ για το ίδιο σύνθημα, ενώ όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «το φαινομενικά ακίνδυνο σύνθημα για την Παλαιστίνη που μπορεί να είναι ελεύθερη από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, είναι στην πραγματικότητα ένα αντισημιτικό κάλεσμα για εξόντωση κατά του εβραϊκού κράτους. Σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί στους Παλαιστίνιους ολόκληρη η περιοχή μεταξύ της Μεσογείου και του ποταμού Ιορδάνη. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν το Ισραήλ καταστραφεί».

Στην πραγματικότητα το σύνθημα έχει πολιτική χροιά και αφορά τα εδάφη στα σύνορα του 1967. Ξεκίνησε ως παλαιστινιακό σύνθημα στην δεκαετία του 1960. Το 1977 ήταν το κεντρικό σύνθημα του Ισραηλινού κόμματος Λικούντ, ενώ αργότερα το υιοθέτησε και η πρωτοεμφανιζόμενη το 1988 οργάνωση Χαμάς. Την δεδομένη στιγμή χρησιμοποιείται στις περισσότερες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ως μέρος της απαγόρευσης της Χαμάς, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απαγόρευσε επίσης το σύνθημα «Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», το οποίο ακούγεται σχεδόν σε όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Ενώ το ίδιο έχει συμβεί ανεπίσημα και στην Βρετανία με φωνές να ζητούν την επίσημη απαγόρευση. Ουσιαστικά το ζήτημα είναι ποιος χρησιμοποιεί το σύνθημα και με ποιο περιεχόμενο.

Περιέργως το σύνθημα χρησιμοποιείται και από φιλειρηνιστές που πιστεύουν στην λύση του ενός κράτους, με ίσα δικαιώματα για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Κάτι που φαίνεται να απομακρύνεται ως λύση…

Η Ρέεμ έλαβε άδεια παραμονής χωρίς χρονικό ορίζοντα το 2017, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 έλαβε τη γερμανική υπηκοότητα. Ακροδεξιά κόμματα ζητούν την απέλαση της Ρέεμ από το 2015.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το