Τοπικά

Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

IMG_0772

Τέσσερις τομείς σπουδών που είχαν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ τον Ιούλιο του 2013, επανϊδρύονται από τη νέα σχολική χρονιά με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για τους τομείς Υγείας – Πρόνοιας, Αισθητικής – Κομμωτικής, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στη Μαγνησία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική εξέλιξη. Σημειώνεται ότι 48 εκπαιδευτικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ 500 μαθητές είχαν μείνει “επί ξύλου κρεμάμενοι” με την κατάργηση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Στην πορεία, βέβαια, κάποιες ειδικότητες λειτούργησαν με διαθέσιμους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονταν ως ωρομίσθιοι!

Οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν την ετοιμότητα τόσο των ιδίων όσο και των υποδομών να υποδεχθούν στις σχολικές αίθουσες και στα εργαστήρια τους μαθητές που θα ενδιαφερθούν για τις ειδικότητες αυτές, τη νέα σχολική χρονιά. Οι εγγραφές ξεκινούν κανονικά τον Ιούνιο του 2015.
“Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να επιστρέψει στην έδρα του και ο τελευταίος εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σωκράτης Σαβελίδης. Η Αγάπη Κουτσοκώστα, εκπαιδευτικός-νοσηλεύτρια, ανέφερε ότι ο τομέας Υγείας Πρόνοιας εμπλουτίζεται πλέον με την φυσικοθεραπεία και τους βοηθούς φαρμακοποιούς και εξέφρασε την ικανοποίησή της που όλοι οι συνάδελφοί της, είτε αυτοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε εκείνοι που είχαν εξαιρεθεί για διάφορους λόγους και εργάστηκαν ως ωρομίσθιοι ή σε άλλες διοικητικές θέσεις, θα επιστρέψουν στα σχολεία. Η Βέρα Καλαντζάκου, βοηθός ιατρικών-βιολογικών εργαστηρίων, επισήμανε ότι οι απόφοιτοι της ειδικότητας έχουν πρόσβαση και στα ΤΕΙ, με καλές επαγγελματικές προοπτικές. Η Ατζελίτα Καμπούρη, γραφίστρια, τόνισε ότι οι μαθητές μπορούν στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών να διαλέξουν νέες ειδικότητες. Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, όπως και η ίδια, όλο το προηγούμενο διάστημα και τα ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν, όπως και στους υπόλοιπους πολίτες, από την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν. Η Σταυρούλα Χαρχαρή, αισθητικός, επισήμανε ότι ο τομέας αυτός είχε πάντα ζήτηση, ενώ τέλος η Ελισσάβετ Λιάπη, κομμώτρια, ανέφερε ότι στην ειδικότητα αυτή φοιτούσαν στο παρελθόν πολλά κορίτσια και αγόρια, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και τη νέα σχολική χρονιά.

FullSizeRender (14)
Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση ιδρύονται:


Τομέας Υγείας-Πρόνοιας

Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών-Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Φαρμακείου


Τομέας Αισθητικής-Κομμωτικής

Αισθητικής Τέχνης και Κομμωτικής Τέχνης


Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

Γραφικών τεχνών, Σχεδιασμού Εσωτερικών Τεχνών, Αρχυροχρυσοχοίας, Συντήρηση έργων τέχνης-αποκατάστασης και Ψηφιδογραφίας-υαλογραφίας


Τομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος και Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το