Τοπικά

Επιστημονικές ιστορίες για παιδιά από τον βιολόγο Μηνά Χαραλαμπίδη

Κάπου εκεί ανάμεσα από τα μαθήματα που διδάσκει στο φροντιστήριό του και παρά τον φόρτο της καθημερινότητας, ο βιολόγος Μηνάς Χαραλαμπίδης παράλληλα βρίσκει χρόνο να ξεδιπλώσει το λογοτεχνικό του ταλέντο. Πρόσφατα από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφόρησε το καινούριο του βιβλίο, που τιτλοφορείται «Προσγείωση στη φαντασία» και γράφτηκε για παιδιά 10-14 ετών.

Δύο χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη συγγραφική απόπειρα του γνωστού Καβαλιώτη φροντιστή, ο οποίος ζει στον Βόλο τρεις και πλέον δεκαετίες. Το 2018, πάλι από τις εκδόσεις «Οσελότος» είχε κυκλοφορήσει το «Πενήντα φλας στο παρελθόν, παρόν, μέλλον», ένα βιβλίο με έντονα βιωματικά στοιχεία. Αυτή τη φορά δοκίμασε τις δυνάμεις του στην παιδική λογοτεχνία, επιλέγοντας να γράψει μία σειρά ιστοριών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών. Από τα ταξίδια στον χρόνο, τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης, μέχρι τους Νεάντερταλ και το διάστημα, ο Μηνάς Χαραλαμπίδης επιχείρησε να γράψει για πράγματα που προκαλούν την περιέργεια των παιδιών και δίνουν το ερέθισμα να ανακαλύψουν νέες γνώσεις.

Μέσα από το μονοπάτι της φαντασίας, φέρνει τα παιδιά κοντά σε έννοιες της Φυσικής ή της Βιολογίας, μα και άλλες επιστημονικές παρατηρήσεις, ενώ οι ασκήσεις που συμπεριέλαβε στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης, είναι το ερέθισμα για περαιτέρω αναζητήσεις. Έτσι, με τις επτά ιστορίες που έπλασε ο συγγραφέας, αλλά και την εικονογράφηση της βραβευμένης Εμμανουέλας Κακαβιά, η οποία «έντυσε» με χρώματα τα κείμενα, το «Προσγείωση στη φαντασία» μοιάζει με το… κλειδί που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα παιδί για να ανοίξει τον κόσμο της γνώσης μέσα από τον αφηγηματικό λόγο.

Ο κ. Χαραλαμπίδης με το τελευταίο πόνημά του δίνει το κίνητρο για να αγαπήσει η νεολαία τις θετικές επιστήμες, όμως παράλληλα ικανοποιεί και μια δική του ανάγκη. Όταν οι δυο κόρες του ήταν πιο μικρές, δεν τις αφηγούνταν τα κλασικά παραμύθια, που τα θεωρεί αρκετά βίαια, αλλά έφτιαχνε τις δικές του ιστορίες που τις διάνθιζε με λέξεις άκρως σχετικές -πέρα των άλλων- και με την επιστημονική του ιδιότητα. «Δυσκολευόμουν με τα παραμύθια που μεγαλώσαμε, για να πω την αλήθεια και προσπαθούσα να πλάσω τις δικές μου ιστορίες», εξομολογήθηκε με χαμόγελο.

«Το βιβλίο περιλαμβάνει κάποιες ιστορίες για παιδιά, αλλά όχι με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, παρά έχουν σχέση με την επιστήμη», είπε, για να συμπληρώσει: «Καθεμιά από αυτές είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, μία ιστορία έχει σχέση με τον χρόνο και πώς αλλάζει όταν κινούμαστε με την ταχύτητα του φωτός. Σε μίαν άλλη, έγραψα για την επίσκεψη σ’ έναν φανταστικό πλανήτη, που τον ονόμασα Ήφαιστο και οι αστροναύτες που ταξίδεψαν μέχρι εκεί συνάντησαν μία κατάσταση, όμοια με εκείνη που επικρατούσε στη Γη την εποχή των Νεάντερταλ και τα μεγάλα θηλαστικά που ζούσαν τότε. Δίνω όμως και ορισμένες προεκτάσεις σε πράγματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να ενδιαφέρουν και τους γονείς».

Η συζήτηση με τον κ. Μηνά Χαραλαμπίδη, ο οποίος αποκάλυψε πως έχει αρκετό ανέκδοτο υλικό στο αρχείο του, αλλά του… λείπει ο χρόνος για να μπορέσει να το επεξεργαστεί και τα χειρόγραφά του να φτάσουν στο τυπογραφείο, ολοκληρώθηκε με την επισήμανση του συγγραφέα για τη σχέση που έχουν σήμερα οι νέοι με την ανάγνωση: «Η διείσδυση της τεχνολογίας έχει αλλάξει πολλά δεδομένα. Για παράδειγμα, ακόμη και ο τρόπος που διαβάζουμε κάτι στο κινητό τηλέφωνο, μας επηρεάζει. Δεν μπορεί ο εγκέφαλος να προσαρμοστεί κι αυτό μας κάνει να κουραζόμαστε πολύ και να παρατάμε εύκολα το συμβατικό βιβλίο. Διάβασα τις προάλλες κάτι, που το θεώρησα τρομερό: Όταν ήμασταν εμείς φοιτητές, τα δωμάτιά μας ήταν γεμάτα από βιβλία και δίσκους, ενώ τώρα οι νέες γενιές δεν χρειάζονται τίποτα. Βρίσκουν τα πάντα στο διαδίκτυο και τα ράφια είναι άδεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το