Τοπικά

Επιπλέον 400 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζητούν δωρεάν σίτιση “Θ”

Σ14 Φ1 ΔΙΣΤΗΛΗ

Η όξυνση της φτώχειας και της ανεργίας έχουν οδηγήσει φέτος όλο και περισσότερους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν σίτιση μέσω της Φοιτητικής Λέσχης, που στεγάζεται σε κτίριο επί της 2ας Νοεμβρίου. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στους φοιτητές του Βόλου οι αιτήσεις από πέρυσι είναι 400 περισσότερες και ακόμη συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής.

Για να έχει ένας φοιτητής δωρεάν σίτιση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει το ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 22.500 ευρώ για ένα παιδί και τις 25.000 ευρώ για δύο παιδιά.

Οι φοιτητές ζητούν να αυξηθεί το όριο του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, ώστε ακόμη περισσότερα άτομα να μπορούν να σιτίζονται.

Τα αποτελέσματα για τον τελικό αριθμό δικαιούχων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά θα ανακοινωθούν σε δεκαπέντε περίπου ημέρες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και βέβαια ο αριθμός θα εξαρτηθεί από τις διαθέσιμες πιστώσεις του Πανεπιστημίου για το κομμάτι της σίτισης, ενώ στο επόμενο διάστημα μπορεί να ενταχθούν και άλλοι, ανάλογα με τα οικονομικά περιθώρια.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές διαμαρτύρονται, γιατί δεν μπορούν να σιτίζονται ακόμη περισσότεροι φοιτητές στη Λέσχη. Μάλιστα το θέμα της σίτισης έχει τεθεί σε όλες σχεδόν τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της παράταξης του Αγωνιστικού Φοιτητικού Ρεύματος Δ. Φουρκιώτης τόνισε πως «ζητάμε να έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης περισσότεροι φοιτητές, αφού λόγω της κρίσης πολλές οικογένειες βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα παιδιά αδυνατούν να πληρώνουν στη λέσχη για να φάνε. Αυτή τη στιγμή πολλοί φοιτητές βρίσκονται σε λίστα αναμονής και σιτίζονται σε όλο το ίδρυμα μόνο 1.600 άτομα σε σύνολο 10.000 περίπου. Τα αποτελέσματα για τον τελικό αριθμό δικαιούχων θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες και εμείς έχουμε ζητήσει να υπάρξει αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, που είναι πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα να αποκλείονται».

Πάντως η κρίση, η υποαπασχόληση και η φτώχεια οδήγησαν πολλούς φοιτητές φέτος να ζητήσουν δωρεάν σίτιση. Από τα δώδεκα Τμήματα που λειτουργούν στο Βόλο, πέρυσι τέτοια περίοδο είχαν υποβάλει αίτηση περίπου 1.850 φοιτητές, ενώ φέτος ο αντίστοιχος αριθμός έχει ανέλθει ήδη στους 2.230 και αναμένεται να υπάρξει και άλλη αύξηση μέχρι να λήξει η προθεσμία.

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς υπάρχουν βέβαια φοιτητές, που σιτίζονται δωρεάν, ενώ όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να πληρώνουν την ημέρα 2,5 ευρώ περίπου για να τρώνε μεσημέρι και βράδυ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το