Παραπολιτικά

Επίπλαστη κανονικότητα και στα σχολεία

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Χωρίς οι μάσκες να επαρκούν για όλους, με πλημμελή καθαριότητα και χωρίς οι γονείς να γνωρίζουν με ακρίβεια ποια ώρα θα πρέπει τα παιδιά τους να βρίσκονται στις αίθουσες -γιατί το Υπουργείο ενημέρωσε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής τα σχολεία – αρχίζει η πλέον κρίσιμη σχολική χρονιά. Μια χρονιά ιδιαίτερη, αφού η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού επιβάλλουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε τα μαθήματα να γίνονται με πρωταρχικό κανόνα την ασφάλεια των μαθητών.

Τα σχολεία ανοίγουν τις πόρτες τους με πολλές ελλείψεις και την ατομική ευθύνη χρεώνονται ακόμη και τα πεντάχρονα, αλλά όχι η Πολιτεία. Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, η προμήθεια μασκών αποδείχθηκε «φιάσκο» και δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι αίθουσες αποσύρθηκαν.

Η κρίση του κορωνοϊού δεν προέκυψε σήμερα και η Κυβέρνηση αποδείχθηκε απροετοίμαστη για το άνοιγμα των σχολείων. Πελαγοδρομεί ακόμα και για την ώρα προσέλευσης των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί στα μεγάλα συγκροτήματα του Βόλου έβλεπαν χθες τα σχολεία χωρίς στοιχειώδη καθαριότητα, γι’ αυτό και πολλοί αρνήθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες για την υποδοχή των παιδιών πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας.
Ποια μέτρα και ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, θα ανακοινωθεί σήμερα. Ωστόσο η ΕΛΜΕ Μαγνησίας δηλώνει πως προετοιμασία δεν υπήρξε για την εξασφάλιση ασφαλούς επιπέδου λειτουργίας.
Έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, αλλά υπήρξε και μια εξοργιστική μετάθεση ευθυνών στα ίδια τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Η έναρξη των σχολείων αποδείχθηκε προσωπική υπόθεση των γονιών και των εκπαιδευτικών, μιας και το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε την πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα, όπως συνέβη και με τις υγειονομικές δομές, που ο Σεπτέμβρης τις βρήκε σε χειρότερη μοίρα από το ξέσπασμα της επιδημίας.
Η κριτική που ασκείται πολυεπίπεδη, σκληρή και όχι άδικη από τα ίδια τα κομματικά στελέχη που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του μηχανισμού τους.
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την ανασφάλεια και την επικοινωνιακή λογική διαχείρισης της κρίσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το