Πολιτισμός

Επιμορφωτικό εργαστήριο της δράσης CoopAbility από Πορεία Υγείας – Κοινωνική επιχειρηματικότητα και άτομα με αναπηρία

 

Το διαδικτυακό επιμορφωτικό εργαστήριο της δράσης CoopAbility με τίτλο «Ευκαιρίες στο πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για ευάλωτες ομάδες» υλοποιείται από το Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Ολιστικών Θεραπειών και Εκπαίδευσης «Πορεία Υγείας». Ο coach, εμψυχωτής Ομάδων MSc ψυχοθεραπευτής (NDI) πιστοποιημένος εκπαιδευτής Ενηλίκων Γιάννης Ντόβρος αναφέρεται στην όλη ενδιαφέρουσα δράση.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, είναι σημαντικό να προωθηθεί η κοινωνική επιχειρηματικότητα για τα άτομα με αναπηρία;
Αρχικά, να τονίσουμε ότι η προώθηση της επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ θεσπίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ (2007) και η επαγγελματική ένταξη και ετοιμότητα για εργασία σχετίζονται άρρηκτα με την ποιότητα ζωής των ΑμεΑ. Δεν μιλάμε για κάτι καινούριο, μιλάμε για κάτι αυτονόητο που όμως δεν γίνεται πράξη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα δυστυχώς ο δείκτης ανεργίας των ατόμων με αναπηρία παραμένει υψηλός και το 42% αυτών εξαρτώνται από επιδόματα. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι μια κατάλληλη εργασιακή διέξοδος για τα άτομα με αναπηρία, αλλά δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε γνώσεις και πόρους. Είναι, λοιπόν, κοινωνική ευθύνη το να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας για άτομα με αναπηρία για την προώθηση της εργασιακής τους ένταξης.

Αυτή την περίοδο υλοποιείτε τη δράση CoopAbility. Τι περιλαμβάνει;
Η δράση CoopAbility στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εργασιακής ετοιμότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε άτομα με αναπηρία. Από τον Νοέμβριο ώς τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσουμε δωρεάν 7 διαδικτυακά επιμορφωτικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία και για μέλη των οικογενειών τους, ώστε να ενημερωθούν για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, να κατανοήσουν την ευκαιρία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να αναπτύξουν σχετικές δεξιότητες. Επιπλέον, θα συντάξουμε έναν δωρεάν επιμορφωτικό οδηγό με υλικό για την ανάπτυξη της εργασιακής ετοιμότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Τι σημαίνει ο τίτλος της δράσης CoopAbility;
Η συζήτηση για την αναπηρία και τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα συνήθως αναφέρεται στους περιορισμούς. Και αυτό είναι σωστό, γιατί χρειάζεται να κατονομάσουμε τα κακώς κείμενα ώστε να τα διορθώσουμε. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Μέσα από το συνεταιρίζεσθαι (Coop-) τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αποκτήσουν νέες εργασιακές διεξόδους και δυνατότητες (-Ability).

Tι καινοτόμο θα περιλαμβάνεται στα επιμορφωτικά εργαστήρια CoopAbility;
Στα εργαστήρια θα χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι προσομοίωσης και coaching για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, θα συμμετέχουν, ως mentors, άτομα με αναπηρία που ήδη είναι κοινωνικοί συνεταιριστές, που είναι δηλαδή μέλη κοινωνικών επιχειρήσεων με λειτουργία, με κύκλο εργασιών, και, ως οι περισσότερο «ειδικοί», θα εμπνεύσουν με τις καλές πρακτικές και τα αληθινά παραδείγματά τους.

Νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με την επιμόρφωση ατόμων με αναπηρία και με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Πράγματι, το 2020-20221 στην «Πορεία Υγείας» συντονίσαμε τα επιμορφωτικά εργαστήρια «Εθελοντές εν Τάξει», για τον εθελοντισμό και την αναπηρία και δημιουργήσαμε ελεύθερο προς χρήση επιμορφωτικό υλικό, και κατά το 2019-2022 μέσα από το Κέντρο Στήριξης Κ.ΑλΟ. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, φέραμε εις πέρας περισσότερες από 20 επιμορφώσεις, τουλάχιστον 800 ενέργειες υποστήριξης και ενδυνάμωσης και 2 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία στη Μαγνησία. Πρόσφατα συμμετείχαμε στο Life Skills-Δημιουργώντας εναλλακτικά μονοπάτια για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, και υλοποιήσαμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TECH-FREE με επιμορφώσεις σε επαγγελματίες του χώρου της νεολαίας.

Πώς μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στα επιμορφωτικά εργαστήρια CoopAbility;
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι όμως ανοιχτές ακόμη και γίνονται ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της «Πορεία Υγείας».

Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το