Κόσμος

Επιμένει ο Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

soible

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
“Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν” είπε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα “εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις”.
Μιλώντας από το Ράσντορφ της κεντρικής Γερμανίας, όπου τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ενότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης, ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης να μην χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. “Αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σ’ αυτά που συμφωνήσαμε, τότε δεν θα αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη”, είπε.

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική, διότι το θέμα της Ελλάδας επιστρέφει στο πραγματικό του επίπεδο, το πολιτικό» δήλωσε από τη δική του μεριά ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Νάπολης Ιλ Ματτίνο.
«Επιστρέφουμε στη σωστή μέθοδο, μετά από τις τόσες δυσκολίες που συνάντησαν οι διαπραγματεύσεις σε αποκλειστικά και μόνο χρηματο-τεχνικό επίπεδο. Θα πρέπει να διαπραγματευθούν οι κυβερνήσεις των δεκαεννέα χωρών του ευρώ, διότι κάθε είδος απόφασης για την Ελλάδα θα έχει πολιτικά επακόλουθα», σημειώνει ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με τον Γκότζι, η Ελλάδα «θα πρέπει να δεσμευθεί επί ορισμένων μεταρρυθμίσεων για να αποδεσμευθούν τα δάνεια». Στη συνέντευξή του αναφέρεται «στο θέμα των συντάξεων, διότι «είναι ασύλληπτο να μπορούν κάποιοι στην Ελλάδα να συνταξιοδοτούνται στα πενήντα δύο τους». Θεωρεί αναγκαία, επίσης, «μια δυνατή στράτευση κατά της φοροδιαφυγής ή μια διαφορετική ρύθμιση του ΦΠΑ».
Σε ερώτηση της Ιλ Ματτίνο αν «η Ιταλία θα δώσει μάχη για να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ», ο Σάντρο Γκότζι απαντά: «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της με κάποιες δεσμεύσεις».
Ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, δηλώνει, επίσης, ότι «η αυριανή συνάντηση θα αποτελέσει ένα σταθμό προς συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να βρουν εφαρμογή μέχρι το τέλος του μηνός» και εκτιμά ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης «θα έπρεπε να βρεθούν προσωρινές λύσεις, όπως ένα πάρκινγκ στα όρια της ζώνης του ευρώ», ενώ σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη καταλήγει: Το σύστημα διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ «πρέπει να γίνει πιο διαφανές, πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την πολιτική και λιγότερα περιθώρια για τις τεχνικίστικες δράσεις. Όλοι έχουν αυτή την πεποίθηση, και η Γερμανία, διαφορετικά θα είχαν αφήσει την Ελλάδα να φύγει. Στη φάση αυτή πρέπει να είμαστε πολύ δημιουργικοί. Πρέπει να αποφευχθεί η αρνητικότερη εξέλιξη».

Πηγή www.news247.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το