Τοπικά

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Βόλου

 

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Βόλου 2022-2023 αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει. Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 2, του Ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα « ΑΡΓΟΣ», οι Δήμοι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους υποχρεούνται να εκπονούν επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Σκοπός του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Βόλου είναι η προώθηση της εφαρμογής του θεσμοθετημένου χωρικού σχεδιασμού και η παρακολούθηση υλοποίησης του σχεδιασμού στο τοπικό επίπεδο, καθώς και η συμβολή στην ανατροφοδότηση και προσαρμογή του σχεδιασμού, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κάθε φορά συνθηκών. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση για την ένταξη στο Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ», στο πλαίσιο του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», προκειμένου οι δράσεις αυτές να χρηματοδοτηθούν.
Η πολιτική διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Βόλου σχεδιάζεται και υλοποιείται δια μέσου των: ∙ Ειδικό συνεργάτη, για την εποπτεία και τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου. • Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης • Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και Δημόσιας Υγείας Δήμου Βόλου • Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Όραμα του Δήμου όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο». Η στρατηγική του Δήμου οργανώνεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά στην καταγραφή αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο δεύτερος την κτηνιατρική φροντίδα αδέσποτων ζώων, ο τρίτος την παρακολούθηση επανενταγμένων αδέσποτων ζώων και ο τέταρτος τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Γραφείου Αδέσποτων Ζώων του Δήμου.
Ήδη στον Δήμο λειτουργεί το δημοτικό καταφύγιο που διαθέτει σαράντα κλωβούς φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων και είναι στο στάδιο της δημοπράτησης του έργου επέκτασης με την προσθήκη επιπλέον 20 κλωβών και κτηριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν αίθουσα παρασκευής τροφής, αποθήκη τροφών, γραφείο διοίκησης.
Ο Δήμος Βόλου διαθέτει και λειτουργεί διαδικτυακή πύλη (www.dimosvolos.gr) όπου αναρτώνται φωτογραφικό υλικό, βίντεο κ.ά. με βασικό σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα φιλοξενούμενα ζώα στο Δημοτικό Καταφύγιο. Το Δημοτικό Καταφύγιο είναι επισκέψιμο για το κοινό, προκειμένου να προωθηθούν οι υιοθεσίες των ζώων. Επίσης διαθέτει και λειτουργεί εφαρμογή Facebook (https://www.facebook.com/adespotadhmouvolou) για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το