Τοπικά

«Επί τάπητος» σενάριο συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 57.000 φοιτητές που θα εκτείνεται από τον Βόλο μέχρι τη Χαλκίδα και από τα Τρίκαλα μέχρι την Άμφισσα. Αυτή θα είναι η μορφή του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, αν τελικά το υπουργείο Παιδείας υιοθετήσει το πιο προχωρημένο σενάριο για συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως τα ΤΕΙ δεν πανεπιστημιοποιούνται. Ωστόσο, αυτό δεν ξεδιάλυνε το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου. Θέλει συνεργασία των ιδρυμάτων ή συνένωση;

Το θέμα κυριαρχεί εδώ και μερικές ημέρες στα μέλη της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση εργασίας του πρύτανη κ. Γιώργου Πετράκου με τους κοσμήτορες και τους προέδρους των τμημάτων για να συζητήσουν το θέμα το οποίο προέκυψε πολύ ξαφνικά, αλλά οι εξελίξεις είναι γρήγορες, ενώ και το υπουργείο έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις εντός δύο μηνών.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει 18 τμήματα με 17.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ τα άλλα δύο ΤΕΙ διαθέτουν συνολικά 40.000 σπουδαστές.
«Εμείς θα διερευνήσουμε όλα τα σενάρια» τόνισε ο κ. Πετράκος και πρόσθεσε πως «το πιο απλό σενάριο είναι πως τα Ιδρύματα διατηρούν την αυτονομία τους και συνεργάζονται στενότερα».
«Υπάρχει όμως και το προχωρημένο σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα δούμε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο θα έχει περισσότερα Τμήματα» πρόσθεσε ο πρύτανης και συμπλήρωσε πως «το ποια από τα τμήματα των ΤΕΙ θα διατηρηθούν, είναι μια ανοικτή συζήτηση. Βέβαια το θέμα περιπλέκεται, καθώς πρέπει να υπολογιστεί και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας».
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει δεκαπέντε Τμήματα, ενώ τον ίδιο αριθμό τμημάτων έχει και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. «Το καθένα από τα δύο ΤΕΙ διαθέτει περίπου 20.000 φοιτητές εκ των οποίων ένας αριθμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών» ανέφερε ο πρύτανης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα ακαδημαϊκά, να δούμε δηλαδή τι κάνουν αυτά τα ΤΕΙ ή και συμπληρωματικότητας των Τμημάτων. Για παράδειγμα και τα δύο ΤΕΙ έχουν αρκετά τμήματα που ανήκουν στον πολυτεχνικό κύκλο και δεν μπορούμε να έχουμε δύο παράλληλες δομές εκπαίδευσης, δηλαδή πενταετείς και τετραετείς».
«Για να γίνει ένα τμήμα πανεπιστημιακό το πρώτο κριτήριο είναι το πρόγραμμα σπουδών που θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό που να είναι κατάλληλο για να διδάξει αυτό το πρόγραμμα σπουδών. Τα τρίτο να δημιουργηθούν συνέργειες από ομοειδή τμήματα για να απολαμβάνουν οι φοιτητές τα οφέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ουσιαστικά η συζήτηση τώρα ξεκινάει» κατέληξε ο πρύτανης.
Ερωτηθείς δε για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας εκτίμησε πως θέλει να δημιουργήσει Πανεπιστήμια με πιο μεγάλες κλίμακες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το