Τοπικά

Επί σκηνής άνθρωποι της διπλανής πόρτας –  Από 15 έως 60 ετών τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Αειράνη»

Η θεατρική ομάδα «Αειράνη» ξεπήδησε πριν από επτά χρόνια στο Βελεστίνο κι έκτοτε με πολλή αγάπη και μεράκι, κάθε χρόνο τα μέλη της δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας ανεβαίνουν επί σκηνής και αποδεικνύουν στην πράξη, πως η τέχνη ενώνει και φέρνει πιο κοντά την τοπική κοινότητα.
Το καλλιτεχνικό δυναμικό της «Αειράνης», της ομάδας θεάτρου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, απαρτίζεται από καθημερινούς ανθρώπους κάθε ηλικίας. «Ο πιο μικρός που μετείχε φέτος ήταν 15 χρόνων και ο μεγαλύτερος 60 ετών», σημείωσε η κ. Ράνια Μπομπότη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μέλος της «Αειράνης», η οποία μάλιστα φέτος ανέλαβε, πέρα από τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία στη φετινή παράσταση με τίτλο «Το θύμα».

Το τριήμερο 21-23 Ιουνίου δόθηκαν τρεις παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Βελεστίνου, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, αφού η προσέλευση άγγιξε τα 800 άτομα. Η βελεστινιώτικη θεατρική ομάδα επιμένει στις διασκευές των ασπρόμαυρων «διαμαντιών» του ελληνικού κινηματογράφου, με την κωμωδία της Φίνος Φιλμ που προβλήθηκε το μακρινό 1969 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά, να συμπληρώνει τον κατάλογο των έργων που έχουν ανέβει. «Από το 2012, όταν και δημιουργήσαμε την «Αειράνη», στηριζόμενοι σε μία πρόταση της Νίκης Τσιτσή, προτιμούμε στο ρεπερτόριό μας παλιές ελληνικές ταινίες. Με εξαίρεση τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη και τους «Ηλίθιους» του Νιλ Σάιμον, τα υπόλοιπα χρόνια διασκευάσαμε και παρουσιάσαμε γνωστά έργα, όπως είναι «Η κυρά μας η μαμή», «Το ζητείται ψεύτης», «Οι κληρονόμοι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» και «Το θύμα» φέτος το καλοκαίρι».

Κάθε παράσταση είναι γεγονός για το Βελεστίνο. Η κ. Μπομπότη είπε σχετικά: «Φέτος επιχειρήσαμε μεγάλο «άνοιγμα» προς τον κόσμο. Ζητήσαμε και από άλλα άτομα να πάρουν ένα μικρό ρόλο, γιατί υπήρχαν πολλές απαιτήσεις για το συγκεκριμένο έργο. Και άπαντες δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Για παράδειγμα, προτείναμε στην κτηνίατρο Ιωάννα Ντόντου, να υποδυθεί τη γιατρό και ήρθε. Και άλλοι ήρθαν για να παίξουν, άλλος τον μπουζουξή, άλλος τον συγχωριανό, τη φοιτήτρια και πάει λέγοντας. Επίσης, μας βοήθησε πολύ ο Δημήτρης Τρουμπουτζάς, Το έργο είχε ορισμένες σκηνές που ήταν στα μπουζούκια. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει «ζωντανά» στο θέατρο, οπότε το κάναμε σαν να έβλεπαν κινηματογράφο οι θεατές. Προβάλαμε βίντεο, που περιείχαν σκηνές που ήταν γυρισμένες στα μπουζούκια. Ο Δημήτρης είχε φέρει φίλους του, που έπαιζαν μουσικά όργανα, έφτιαξαν μία ορχήστρα, πήγαμε σ’ ένα κέντρο του Βελεστίνου, στην ταβέρνα «Άλκηστη» για την ακρίβεια και κάναμε τα γυρίσματα. Ένα άτομο έκανε τις λήψεις και το μοντάζ, οπότε έτσι έγιναν τα τρία βίντεο που παίχθηκαν ανάμεσα στα θεατρικά. Συνολικά βρέθηκαν 23 ηθοποιοί επί σκηνής, όλοι ερασιτέχνες, ακόμη έξι άτομα είχαμε στην ορχήστρα, ενώ άλλες δύο κοπέλες βοήθησαν εθελοντικά στα φώτα και στον ήχο».

Η αγάπη των Βελεστινιωτών για το θέατρο δεν είναι τωρινή υπόθεση, παρά κρατά κοντά στον έναν αιώνα. Ο τόπος έχει μακρά παράδοση στο θέατρο, από την εποχή ακόμη του Μεσοπολέμου, με τη Ράνια Μπομπότη να επισημαίνει: «Το Βελεστίνο κουβαλά μεγάλη παράδοση. Ο πρώτος πολιτιστικός σύλλογος αυτοδιαλύθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Και η πρώτη θεατρική ομάδα που διασώζεται φωτογραφία και έχουμε ντοκουμέντο για την ύπαρξή της, ήταν πριν τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το 1937 είχαμε την επανασύσταση της θεατρικής ομάδας, που είχε δημιουργηθεί πριν από χρόνια. Και προπολεμικά δεν έπαιζαν γυναίκες. Μόνο άνδρες ήταν στη διανομή, οπότε οι πιο όμορφοι έπαιρναν εκ περιτροπής τους γυναικείους ρόλους».
Γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση η επιλογή της «Αειράνης», για την ονομασία της θεατρικής ομάδας. «Τον συγκεκριμένο όρο χρησιμοποίησε ο Ρήγας στο 4ο φύλλο της Χάρτας του, στην επιπεδογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Βελεστίνου. «Αειράνη πηγάδι» γράφει, που είναι σύνθετη λέξη από το «αεί» και «ρέω». Δεν σταματά ποτέ η πηγή. Κι επειδή το θέατρο προϋπήρχε, δεν θέλουμε να σταματήσει. Ξεκίνησαν οι παππούδες μας, συνέχισαν οι γονείς μας και τώρα είναι η δική μας σειρά», κατέληξε με νόημα η Βελεστινιώτισσα εκπαιδευτικός, η οποία κλείνοντας αναφέρθηκε στην αμέριστη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, ενώ ανανέωσε το ραντεβού των μελών της «Αειράνης» για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το