Πολιτισμός

Επετειακή μονογραφία από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης

Πρόκειται για μια δίπτυχη δράση, που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχοντας στον εορτασμό και τον αναστοχασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μεταξύ άλλων σχεδίασε με ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Η δράση αυτή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού, κατά πρώτον αφορά στην επετειακή μονογραφία-αφιερωμένη εν γένει στις ηρωίδες του 1821 εστιάζοντας στην Τασούλα Γυφτογιάννη, μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μιας γυναίκας, η οποία εκπροσωπεί επάξια τον γυναικείο ηρωισμό και η συμμετοχή της στην Επανάσταση καταγράφεται ανεκτίμητη, όπως και πολλών ακόμη γυναικών είτε πρόκειται για Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες» και «εξοδίτισσες» είτε για ηρωίδες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, που η δράση τους δεν έχει επαρκώς αποτιμηθεί.

Το επετειακό αφιέρωμα του Λ.Ε.Β., κατά δεύτερον, συνοδεύεται με εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα. To πρόγραμμα απευθύνεται και στις δυο σχολικές βαθμίδες και θα υλοποιηθεί με τη νέα εκπαιδευτική περίοδο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η δε έκδοση θα δωρηθεί σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας και του Μεσολογγίου.

Η αφιερωματική αυτή μονογραφία του Λ.Ε.Β. με τίτλο «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη», παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ., στον κήπο του Ξενία Βόλου. Η παρουσίαση της μονογραφίας θα γίνει από την ιστορικό Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τη συγγραφέα Μαρία Σπανού. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Μπακαδήμα, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αιτωλοακαρνανίας, η οποία έχει συγγράψει και το εισαγωγικό κείμενο στην εν λόγω έκδοση. Θ’ απαγγείλει ο σκηνοθέτης Γιάννης Τράντας και θα προβληθεί ολιγόλεπτο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Η νύχτα της Εξόδου – Το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία πόλη» (Polis Production 2021). Χορηγοί: ΜΕΤΚΑ-MYΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Γιώργος Γκέκος, Αντώνης Γκρέκας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα ασφαλείας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το