Επιστήμη, Θ Plus

Επαναστατική μέθοδος διάγνωσης και εντοπισμού του καρκίνου

Μια επαναστατική εξέταση αίματος που εντοπίζει τους καρκινικούς όγκους και μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσει την επώδυνη μέθοδο της βιοψίας ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές.

Η «υγρή βιοψία», κατά την οποία ανιχνεύεται στο αίμα το DNA που απελευθερώνουν τα καρκινικά κύτταρα, είναι μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ελπίζει πως θα φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και άλλων νόσων.

Ωστόσο, τώρα για πρώτη φορά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν μια τεχνική με την οποία ανιχνεύουν όχι μόνο την ύπαρξη καρκινικού όγκου στον οργανισμό αλλά και το όργανο στο οποίο αυτός αναπτύσσεται. Διαπίστωσαν ότι γενετικό υλικό απελευθερώνεται στο αίμα όχι μόνο από τα καρκινικά κύτταρα αλλά και από τα φυσιολογικά κύτταρα που σκοτώνονται από την κακοήθεια, και αυτό το DNA φέρει τη δική του «σφραγίδα».

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τις «σφραγίδες» αυτές του DNA για 10 διαφορετικά είδη ιστών: για το συκώτι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς, το πάγκρεας, τον σπλήνα, το στομάχι και το αίμα. Αναλύοντας δείγματα όγκων και αίματος καρκινοπαθών κατάφεραν να καταλήξουν σε δείκτες (markers) στο αίμα για τα διάφορα όργανα και βάσει αυτών να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων γενετικού υλικού.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένας καρκινοπαθής που εμφανίζει συμπτώματα που απαντώνται σε διάφορες μορφές καρκίνων, όπως η ξαφνική απώλεια βάρους, θα μπορεί στο μέλλον να γλιτώσει την αφαίρεση δείγματος ενός ιστού για βιοψία και να λάβει γρήγορη διάγνωση μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Αυτό γίνεται με την ανίχνευση των σημάτων (σφραγίδας DNA) που απελευθερώνουν τα φυσιολογικά κύτταρα και που ονομάζεται απλότυπα μεθυλίωσης CpG, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Nature Genetics».

Ανακάλυψη
Η ανακάλυψη έγινε «τυχαία», όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής βιομηχανικής στη Σχολή Μηχανικής Jacobs του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, Κουν Ζανγκ: «Αρχικά ακολουθήσαμε τη συμβατική προσέγγιση ψάχνοντας για σήματα καρκινικών κυττάρων και προσπαθώντας να καταλάβουμε από πού προέρχονται. Αλλά βλέπαμε επίσης σήματα από άλλα κύτταρα και συνειδητοποιήσαμε ότι εάν συνδυάσουμε και τα δύο είδη σημάτων, τότε μπορούμε να καθορίσουμε την παρουσία ή απουσία ενός όγκου και σε ποιο σημείο αυτός αναπτύσσεται». «Το να γνωρίζουμε τη θέση του όγκου είναι κρίσιμο για την αποτελεσματική έγκαιρη ανίχνευσή του» πρόσθεσε. Μια απλή εξέταση αίματος προσφέρει ταχεία διάγνωση και πιο έγκαιρη αντιμετώπιση της κακοήθειας, πριν αρχίσει να εξαπλώνεται.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος καρκινοπαθών και υγιών ατόμων αναζητώντας σημάδια στους δείκτες του καρκίνου και τα μοτίβα μεθυλίωσης του κάθε ιστού. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η εξέταση λειτουργεί, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ζανγκ, «για να μεταφέρουμε αυτήν την έρευνα στο κλινικό στάδιο θα πρέπει να συνεργαστούμε με ογκολόγους, έτσι ώστε να τελειοποιήσουμε τη μέθοδο».

Νέοι τρόποι
«Αυτή η εξέταση είναι δυνητικά ασφαλέστερη, εφόσον είναι και αποτελεσματική, και αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες εστιάζουν στις υγρές βιοψίες. Το να βρίσκουμε νέους τρόπους ανίχνευσης και αντιμετώπισης του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε περισσότερους ασθενείς να επιβιώσουν της κακοήθειας» σχολίασε η Κάθριν Πίκγουορθ, του Ινστιτούτου Cancer Reasearch UK.

Τον περασμένο μήνα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας ανέπτυξαν την πρώτη γρήγορη και απλή μέθοδο διάγνωσης της νόσου του Πάρκινσον μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Μέχρι σήμερα η διάγνωση γινόταν μέσω της πιο δύσκολης και χρονοβόρας εξέτασης μυελού των οστών, ωστόσο οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στο αίμα που είναι ακριβής δείκτης της νόσου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το