Τοπικά

Επαγγελματίες σε απόγνωση – Μιλούν για μεγάλες καθυστερήσεις, ζητούν επίσπευση αποζημιώσεων από τις πλημμύρες

Πέντε μήνες σχεδόν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την πρώτη δόση αποζημίωσης για τις καταστροφές που έχουν υποστεί.
Επαγγελματίες, οικογενειάρχες που είδαν εν μία νυκτί τις επιχειρήσεις τους και τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται σε μία στιγμή.
Ο κ. Δημήτρης Κουτούπης βιοτέχνης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της άτυπης επιτροπής επαγγελματιών πληττόμενων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες που έχει συσταθεί, εξηγεί την κατάσταση και προτείνει κι ο ίδιος λύσεις που μπορούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης. Η δική του επιχείρηση έχει καταστραφεί κι ο ίδιος έχει πετάξει όλον τον εξοπλισμό.
Όπως ο ίδιος δηλώνει στη «Θ», αλλά και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,86, «η οργάνωση των επιτροπών αξιολόγησης έγινε σε καλό δρόμο, οργανώθηκαν κι άρχισαν να λειτουργούν σε αποδεκτό χρονικό διάστημα. Εκείνο που έγινε και δεν ήταν σωστό ήταν ο διαχωρισμός για ζημιές που αφορούν πρώτες ύλες, εμπορεύματα, προϊόντα, εξοπλισμός και οχήματα για τις οποίες η επιτροπή που συστάθηκε ανήκει στην περιφέρεια, ενώ οι ζημιές των κτηρίων τις διαχειρίστηκε ο δήμος». Ο κ. Κουτούπης, χαρακτήρισε θετικό ότι αποφασίστηκε να δοθεί το 70% των καταγεγραμμένων από τις επιτροπές ζημιές αποζημίωση, τη στιγμή που για τις πλημμύρες του 2006 είχε δοθεί το 40%, ωστόσο όπως συμπληρώνει στη «Θ» «η αρωγή ήταν τελείως λάθος όπως δόθηκε, γιατί δόθηκαν χρήματα ανά ΑΦΜ που δεν είχαν ζημιές που να αντιστοιχούν σε 4.000 ευρώ κι όταν δεν υπάρχει αρχή της αναλογικότητας είναι αντισυνταγματικό».

Καθυστερήσεις με τους φακέλους
Ο κ. Κουτούπης, αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται με τους φακέλους που στέλνουν οι επιτροπές της περιφέρειας προς το υπουργείο, το οποίο πληρώνει εντός ελάχιστων ημερών. Aυτές οφείλονται, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου και μετά από συναντήσεις και συνομιλίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο ότι «οι επιτροπές δεν ολοκληρώνουν τους φακέλους, καθώς καλούνται να εξετάσουν πολλά οικονομικής φύσεως στοιχεία. Οι μηχανικοί, καλούνται να υπογράψουν στοιχεία που πραγματικά αδυνατούν να ελέγξουν, δηλαδή το οικονομικό σκέλος, τιμολόγια κ.ά. Κι όλα αυτά υπάρχουν στις απογραφές των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει τέλος του έτους, δηλαδή τέλους του 2022. Με βάση αυτά τα στοιχεία η επιτροπή οφείλει να το εγκρίνει και να το δεχτεί de facto. Εμπορεύματα και πρώτες ύλες φαίνονται στις απογραφές. Τα πάγια φαίνονται».
Ο κ. Κουτούπης συνέχισε επισημαίνοντας ότι «το σύννομο στη διαδικασία θα ήταν να γίνει αίτηση προς την οικία ΔΟΥ που ορίζει επιτροπή, η οποία παρίσταται και βλέπει πόσα εμπορεύματα και προϊόντα έχουν καταστραφεί με δελτίο καταστροφής και τα οποία θα οδηγηθούν σε συγκεκριμένη μονάδα. Άρα θα μπορούσε η επιτροπή να έρθει και να δει αν κάποιος π.χ. πέταξε 14 καρέκλες κι όχι 40. Τη δυναμική κίνηση που υπάρχει σε κάθε επαγγελματική μονάδα από 31 Δεκεμβρίου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου τη βλέπει η σύννομη επιτροπή, ωστόσο αντ’ αυτού μας ζήτησαν φωτογραφίες. Με το δίκιο τους οι μηχανικοί αναρωτιούνται τι να υπογράψουν, από τη στιγμή που έχουν από τη μία άγνοια οικονομικών και από την άλλη άγνοια για τις φωτογραφίες».
Μάλιστα ο κ. Κουτούπης έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του δήμου Βόλου, που συνέδραμε τα μέγιστα στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων από τις πλημμύρες εξοπλισμών και πρώτων υλών των επιχειρήσεων, κόστος το οποίο επιβαρύνθηκαν αλλά σε μικρότερη κλίμακα οι επαγγελματίες, χάρις στην παρέμβαση των συνεργείων του δήμου.
Κλείνοντας, κατέθεσε τη δική του πρόταση στη «Θ» υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση η δική μου είναι να στελεχωθούν και να συντονιστούν οι επιτροπές. Δεν υπάρχει συντονισμός των επιτροπών κι αναπόφευκτα, η ευθύνη πηγαίνει πάντα στην ηγεσία. Ως μέλος της επιτροπής των επαγγελματιών που έχουν πληγεί και μιλώ καθημερινά μαζί τους, δεν είδα οργή που θα ήταν δικαιολογημένη, αλλά είδα απίστευτο πόνο. Είδα να μου πετάνε χάπια και φάρμακα στο γραφείο και να μου λένε «δεν μπορούμε να φάμε». Άλλος συνάδελφος μου είπε «σκέφτομαι να αυτοκτονήσω. Δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», μόλις ένας επαγγελματίας έχει λάβει την πρώτη δόση της αποζημίωσης για την επιχείρησή του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται «στο περίμενε».
Όπως δηλώνει στη «Θ» ο επιχειρηματίας στον τομέα των αυτοκινήτων και μηχανικός αυτοκινήτων κ. Ιωάννης Παρασκευάς, «έχουμε πάθει ζημιά που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Οι εγκαταστάσεις, δεν επανέρχονται στην προτέρα κατάσταση, καθώς προκύπτουν και καινούργια προβλήματα που δεν είχαν καταγραφεί αρχικά και δεν ήταν ορατά από τα κλιμάκια που ήρθαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο 100% οι επιχειρήσεις δεν έχουν επανέλθει κι όπως σημειώνει «υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, που δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους, ενώ υπάρχουν κι επιχειρήσεις που μετά τις πλημμύρες και την καταστροφή που υπέστησαν, έχουν εγκαταλείψει, αναζητώντας σε άλλο σημείο επαγγελματική στέγη».
Όσον αφορά στην αξιολόγηση των φακέλων, ο κ. Παρασκευάς συμπλήρωσε ότι «υπάρχει επικοινωνία, ωστόσο καλούμαστε να αποδείξουμε ότι αυτά που έχουν καταστραφεί, υπήρχαν στις επιχειρήσεις μας και στις εγκαταστάσεις μας. Ζητάνε παράλογα πράγματα. Πρόσφατα μας ζήτησαν νέα καινούργια στοιχεία, φωτογραφίες και υλικό. Αν δεν εισρεύσουν κεφάλαια από τις αποζημιώσεις δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το