Τοπικά

Έως 250.000 ευρώ η επιδότηση για ζωικό κεφάλαιο – στάβλους

 

Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για την ένταξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας από την πλημμύρα Daniel στο καθεστώς των επιδοτήσεων, για την αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή στάβλων με επιδότηση 100% του κόστους και έως τα 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο, στο πλαίσιο του Μέτρου 5.2.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο που θα έχει δικαιούχους όσους επλήγησαν από τον Daniel, το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό ανέρχεται έως τις 250.000 ευρώ σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης ή ανέγερσης γεωργικών κτιρίων και κατασκευών ενώ σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης έως τις 100.000 ευρώ.
Στο σχετικό Μέτρο μπορούν να ενταχθούν και οι μελισσοκόμοι. Σημειώνεται πως το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την αποζημίωση και την αποκατάσταση και του φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) ωστόσο κάτι τέτοιο με βάση τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ δεν θα είναι δυνατό με βάση την προκήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου θα είναι 45 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με την πληρωμή της επιδότησης, αυτή θα δίνεται μετά την υλοποίηση των δαπανών, με την πρώτη αίτηση πληρωμής να πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από την ένταξη στο πρόγραμμα και να αντιστοιχεί στο 20% του προϋπολογισμού του κάθε έργου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα τουλάχιστον για μία 5ετία.
Δικαιούχοι του καθεστώτος ενίσχυσης μπορούν να κριθούν τα πρόσωπα που: α) πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και ικανοποιούν τα κριτήρια επιλογής του άρθρου 6, β) υποβάλλουν αναγγελία ζημιάς και αρχική αίτηση χορήγησης ενίσχυσης των άρθρων 11 και 14 αντίστοιχα, γ) υποβάλλουν στον τόπο και χρόνο που ορίζονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του άρθρου 12 την αίτηση στήριξης του άρθρου 14 προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς, δ) στο πλαίσιο της εγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης υλοποιούν δαπάνες που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 7, ε) υποβάλλουν αίτηση πληρωμής προκειμένου να πιστοποιηθεί η ορθή εκτέλεση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των δαπανών της επενδυτικής πρότασης και να τους καταβληθεί η αναλογούσα δημόσια οικονομική στήριξη (ενίσχυση) του άρθρου 18, στ) αποδέχονται τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας του άρθρου 25 και ζ) αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις του άρθρου 26.
Δικαιούχοι του καθεστώτος δύναται να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και των οποίων οι μονάδες λειτουργούν νόμιμα, Συλλογικά Σχήματα Γεωργών (Ομάδες ή Οργανώσεις Γεωργών) και Φορείς του Δημοσίου. Ειδικά οι Φορείς του Δημοσίου προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι πρέπει να αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ των επενδύσεων που αιτούνται και του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού.
Να αναφερθεί ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας εξειδικεύονται στην Πρόσκληση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πύρασος-Ρήγας σήμερα στο “Π. Μαγουλάς” για το Κύπελλο ΕΠΣΘ

Πύρασος και Ρήγας Φεραίος «συγκρούονται» σήμερα στις 3 μ.μ. για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΕΠΣΘ.…

21 Φεβρουαρίου 2024

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν στον Βόλο για παράνομο υπαίθριο εμπόριο

Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) δύο γυναίκες,…

21 Φεβρουαρίου 2024

Συνελήφθη στον Βόλο για κατοχή ηρωίνης

Συνελήφθη χθες το απόγευμα στον Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.)…

21 Φεβρουαρίου 2024

Χρ. Μπουκώρος: Προκηρύσσονται εννέα θέσεις ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου « Αχιλλοπούλειο»

Σύμφωνα, με τη  πληροφόρηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που είχε σήμερα το…

21 Φεβρουαρίου 2024

Διάκριση μαθήτριας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου σε αγώνες ρητορικής

  Σημαντική διάκριση πέτυχε η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου Κωνσταντίνα…

21 Φεβρουαρίου 2024

Στη Δημοτική Επιτροπή η μελέτη για ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών στον Δ. Βόλου

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου,…

21 Φεβρουαρίου 2024