Τοπικά

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Γιορτάζοντας το 1821 στην Ψηφιακή Εποχή

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Παραλιακού Συγκροτήματος Παπαστράτου, στο Βόλο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Γεωργίου Κ. Πετράκου και ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Πρόεδρο του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, κυρίας Άντας Διάλλα, με θέμα: “Γιορτάζοντας το 1821 στην ψηφιακή εποχή”

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με τα εξής μουσικά κομμάτια:
• Ραχήλ (Γιάννης Καρκάλας)
• 10 Παλικάρια (Λ. Παπαδόπουλος – Μ. Λοΐζος)
• Τσάμικος (Ν. Γκάτσος – Μ. Χατζιδάκις)]
Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Χιώτογλου και στο πιάνο συνοδεύει η Κασσιανή Αμυγδαλίτση.

Βιογραφικό Δρ. Άντας (Αντωνίας) Διάλλα

Η Δρ. Άντα (Αντωνία) Διάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από τον Μάρτιο του 2017 Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Εικαστικές Τέχνες” του Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ καθώς και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης. Διδάσκει, ακόμη, Ευρωπαϊκή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στο παρελθόν έχει διδάξει ιστορία της Ευρώπης, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας κατά τον 19ο αιώνα στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και της Θεσσαλίας. Από το 2004 έως το 2009 υπήρξε διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ιστορία της Ρωσίας και της Ευρώπης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (με έμφαση στην διεθνική ιστορία, την Αυτοκρατορία και τον Εθνικισμό), την ιστορία των Ανθρωπιστικών Επεμβάσεων και του Ανθρωπισμού κατά τον 19ο αιώνα και την Ιστορία της Ιστοριογραφίας.
Σπούδασε Ιστορία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονοσοφ» της Μόσχας, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Ο Πανσλαβισμός και το Ανατολικό Ζήτημα κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα: Ο ρωσικός διάλογος» (2002).
Έχει υπάρξει προσκεκλημένη ερευνήτρια στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης και στην the École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), ενώ τον κατά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2017 είχε λάβει ερευνητική υποτροφία από το New York University -Jordan Center for the Advanced Study of Russia.
Είναι μέλος της επιστημονικής και της συντακτικής επιτροπής του διεπιστημονικού περιοδικού Historein. A Review of the Past and Other Stories, www.historeinonline.org Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και από τον Δεκέμβριο του 1017 εκτελεί χρέη Προέδρου του Δ.Σ. ), http://www.rchumanities.gr/en/

Βιογραφικό Μικτής Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ιδρύθηκε το 2015, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε τις δράσεις της. Αριθμεί 50 μέλη, φοιτητές του Πανεπιστημίου μας και μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ:
•Θρησκευτικό Φεστιβάλ Χορωδιών στον Άγιο Κωνσταντίνο στις (Απρίλιος 2016).
•Συναυλία με τον τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα και το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός» στο Βόλο, στη Λάρισα, στη Λειβαδιά και τη Λαμία.
•Συμμετοχή στη συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Θερινό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», στα πλαίσια της στήριξης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών – ΕΛΕΠΑΠ (Ιούνιος 2016).
•Συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Κότσιρα και το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» (Ιούλιος 2017).
•Συναυλία με την Τραγουδίστρια Γλυκερία και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» (Ιούλιος 2017).
•Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Χορωδιών Δήμου Τρικκαίων στο Μύλο των Ξωτικών (Δεκέμβριος 2017).

Στις επόμενες εμφανίσεις της Χορωδίας, περιλαμβάνονται: η συναυλία-αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού τον ερχόμενο Ιούνιο του 2018, συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα στη Μονή Λαζαριστών τον Ιούλιο 2018, συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο στις 18 Ιουλίου 2018 στο Θερινό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και η συναυλία για τα 20 Χρόνια Εστουντιαντίνας με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και τον Γιώργο Νταλάρα στις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το