Πολιτισμός

Εντυπωσίασε o Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου στο Θέατρο της “Δόρας Στράτου”

Εβδομήντα και πλέον συντελεστές του πολιτιστικού συλλόγου Κεραμιδίου, χορευτές, τραγουδιστές, ορχήστρα, συμμετείχαν πριν από λίγες ημέρες, σε μια μοναδική παράσταση στο ζωντανό μουσείο του ελληνικού χορού από το 1953, το θέατρο “Δόρας Στράτου’’, τον σημαντικότερο χώρο του παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα, λαμβάνοντας μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ “Εμμέλεια 2017”. Τραγούδησαν και χόρεψαν αυθεντικούς σκοπούς του Κεραμιδίου σ’ έναν εμβληματικό χώρο διεθνούς εμβέλειας, στον οποίο διοργανώνονται εδώ και εξήντα τέσσερα χρόνια πολιτιστικές δράσεις με σημείο αναφοράς τον παραδοσιακό χορό. Την επιμέλεια αυτής της σημαντικής παράστασης είχαν οι μουσικολόγοι – δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας, παιδιά του μεγάλου δασκάλου Αντώνη Τραγουδάρα και εγγόνια της «θρυλικής» γιαγιάς Αγλαιώς, μιας μεγάλης μορφής όχι μόνο του Κεραμιδίου, αλλά και ολόκληρου του Πηλίου.

Η τιμητική πρόσκληση του προέδρου του Θεάτρου ΄΄Δόρας Στράτου΄΄ δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού κορυφαίοι λαογράφοι όπως οι Σίμωνας Καράς, Νέστορας Μάτσας, Παναγιώτης Μυλωνάς και Δόμνα Σαμίου, επισκέφτηκαν πολλές φορές το Κεραμίδι, για να αξιοποιήσουν ένα σημαντικό μέρος αυτής της ζωντανής παράδοσης. Αυτοί οι άνθρωποι που αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της διάσωσης της τραγουδιστικής παράδοσης της πατρίδας μας, που στο μεγαλύτερό της μέρος ήταν προφορική, θεώρησαν το Κεραμίδι ένα από τα σημαντικότερα χωριά του Πηλίου αλλά και της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό. Προϊόν εκείνων των πρώιμων καταγραφών, ήταν μια σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπου προβάλλονταν τα τραγούδια του Κεραμιδίου και αναδεικνύονταν η μορφή της Αγλαίας Τραγουδάρα και η συμβολή της στην διατήρησή τους. Από το 2000 και μετά το σημαντικό έργο της διάσωσης και καταγραφής του τραγουδιστικού πλούτου του χωριού, έχουν αναλάβει οι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας. Με την αρωγή της τότε κοινότητας Κεραμιδίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου, ήδη έχουν εγγραφεί σε CD με τίτλο ΄΄Τραγουδώντας την παράδοση ΄΄ αρκετά από αυτά τα τραγούδια.

Σύντομα ο σύλλογος θα προχωρήσει στο δεύτερο CD αφού ο τραγουδιστι-κός πλούτος του Κεραμιδίου είναι πολύ μεγάλος .
Στο Κεραμίδι λοιπόν, σ’ αυτό το μικρό χωριό, με την τόσο μεγάλη μουσική παράδοση, σ’ αυτή την τόσο προικισμένη με φυσική ομορφιά γωνιά, νοτισμένη με την αρμύρα του Αιγαίου τραγουδήθηκαν και χορεύτηκαν και εξακολουθούν να τραγουδιούνται και να χορεύονται αυτά τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Δόρας Στράτου και υμνήθηκε με τον καλύτερο τρόπο η παράδοσή μας που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη όλων μας και φέρει το δικό της πολιτισμό και τις δικές της αξίες.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Κεραμιδίου εντυπωσίασε όχι μόνο το κοινό αλλά και τον πρόεδρο του Θεάτρου και πρόεδρο του διεθνούς συμβουλίου χορού με έδρα το Παρίσι, Άλκη Ράφτη, ο οποίος κάλεσε το σύλλογο για μία παράσταση στο Παγκόσμιο Συνέδριο χορού που θα γίνει τον Ιούλιο στην Αθήνα.

Συντελεστές της παράστασης

Τραγούδησαν οι: Βελίτσου Χαρίκλεια, Γκιούλος Λουκάς, Διακουμή Ελένη, Διαλελή Ελένη , Καλαμίδα Ευτυχία ,Καρυστινού Μαρία ,Κατούνης Αθανάσιος , Παλληκάρη Δέσποινα, Πούλιος Νικόλαος , Τόρη Μαρία , Τσιούμαρη Ασπασία ,Τραγουδάρα Αγλαία , Τραγουδάρας Δημήτριος .

Χόρεψαν οι: Αγριδοπούλου Μαριλένα ,Αλεξίου Γιάννα ,Βελίτσου Αμαλία Γεωργαλή Ξένια , Δημητριάδη Κυριακή ,Διχτά Ελένη , Ζαχαράκη Καλλιόπη , Καλαμίδας Στέφανος , Καρανάσιος Γιάννης ,Κοντοπαναγιώτης Παναγιώτης , Κουτσικού Γιασεμή , Κουτσιμπάνα Αθηνά , Μακρυγιάννη Ελένη , Μανώλη Αγγελική , Μούτου Παρασκευή ,Μπλαζής Νικόλαος , Μπουτίνας Βάγιος , Παπαδόπουλος Σάββας , Παπαδοπούλου Μαρία ,Παπαδοπούλου Όλγα , Παπαζέτη Ειρήνη , Παπαζέτη Κυριακή , Παπαζέτη Γεωργία ,Παπαζέτη Μαρία ,Παπακωνσταντίνου Ράνια ,Πούλιος Κώστας , Πούλιου Αρετή , Πούλιου Ειρήνη ,Πούλιου Κάλλι , Σαμαρά Έφη ,Σιάνου Σοφία ,Σιούρα Μαρίνα , Σπανομήτρου Ζωή ,Σταμάτη Γεωργία ,Στάμου Έλενα ,Στεργιοπούλου Σοφία ,Ταβλαρίδης Δημήτριος ,Τάτση Αποστολία ,Τάτσης Βασίλης , Τραγουδάρας Αντώνιος ,Τραγουδάρας Αριστοτέλης ,Τράτσα Ευαγγελία , Τράτσας Κώστας ,Τσιακαλάκη Σταυρούλα ,Τσιούμαρη Νικολέττα , Χιονίδης Δημήτριος , Χιονίδης Μενέλαος , Χολέβας Νικόλαος .

Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο) ,Αλέξανδρος Τζάνης (βιολί) ,Αντώνης Βούλγαρης (λαούτο) ,Στέφανος Τραγουδάρας (ακορντεόν) .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το