Τοπικά

Έντονη αντίδραση από τους φαρμακοποιούς στη Μαγνησία για το χαράτσι στα πρωτότυπα φάρμακα

Έντονη είναι η αντίδραση των φαρμακοποιών του Νομού Μαγνησίας, καθώς τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της αφαίρεσης από τον ΕΟΠΥΥ ποσού που αντιστοιχεί στο 0,8% για συνταγές που εκτελούνται και αφορούν στα πρωτότυπα φάρμακα.
Ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί «τιμωρούνται», επειδή δεν πείθουν τους καταναλωτές να επιλέγουν τα γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται πως στόχος των δανειστών είναι να αυξηθεί το μερίδιο των γενόσημων των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και από το 25% που εκτιμάται πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή να φτάσει στο 40-50%.

Οι καταναλωτές και οι ασθενείς παραμένουν διστακτικοί ακόμη, αλλά φαίνεται πως τη νύφη θα την πληρώσουν οι φαρμακοποιοί.
Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν περίπου ένα μήνα, για να κλείσει η αξιολόγηση, προβλέπεται ότι τα φαρμακεία υποχρεούνται για κάθε πρωτότυπο φάρμακο εκτός πατέντας που χορηγούν σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, να επιστρέφουν στον οργανισμό το 0,8% της λιανικής του αξίας. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει συνολική επιβάρυνση στα φαρμακεία ύψους 4,8 εκατομμύρια ευρώ.
«Πριν έναν μήνα ήταν κάτι που περιμέναμε να δούμε στην πράξη. Πλέον βλέπουμε την εφαρμογή ενός ακόμη χαρατσιού που πλήττει τα φαρμακεία της γειτονιάς καθώς στόχος των μνημονίων είναι να τα κλείσουν» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε πως οι φαρμακοποιοί τιμωρούνται με το να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ το 0,8% από το ποσό της λιανικής πώλησης του φαρμάκου, επειδή δεν πείθουν τους ασθενείς και τους καταναλωτές να αγοράσουν γενόσημα φάρμακα και επιλέγουν τα πρωτότυπα. Αυτός ο νέος κεφαλικός φόρος ήδη εφαρμόζεται και στα φαρμακεία επικρατεί αναβρασμός.

Στο μεταξύ σημαντικές αλλαγές επιφέρει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει το in.gr μια εξ αυτών είναι ότι η συμμετοχή του φαρμακοποιού καθορίζεται στο ένα τρίτο αντί του 20% στην ίδρυση φαρμακείου, ενώ άδεια θα μπορούν πλέον να αποκτούν και ιδιώτες, αλλά στην περίπτωση αυτή τη λειτουργία του αναλαμβάνει υποχρεωτικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.
Επίσης μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς τη συμμετοχή των χονδρεμπόρων στη σύσταση και λειτουργία φαρμακείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το