Επιστήμη, Θ Plus

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες: Βρήκαν μετεωρίτη 7,6 κιλών στην Ανταρκτική – Τι εξηγούν

Έναν μετεωρίτη… 7,6 κιλών -ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ανταρκτική- εντόπισαν μελετητές τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Ανταρκτική αποτελεί αγαπημένο προορισμό των μελετητών που αναζητούν μετεωρίτες, καθώς ο κρύος και ξερός καιρός βοηθάει στη διατήρησή τους όταν πέφτουν στη Γη. Παράλληλα, κατά διαστήματα εμφανίζονται αρχαίοι μετεωρίτες, που ήταν θαμμένοι μέσα σε παγετώνες.

Βέβαια, είναι σπάνιο να εντοπιστεί ένας μετεωρίτης τέτοιου μεγέθους.

Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία 100 χρόνια έχουν εντοπιστεί πάνω από 45.000 μετεωρίτες στην Ανταρκτική, ωστόσο, η πλειοψηφία τους δεν ξεπερνάει το ένα κιλό.

Σύμφωνα με το μέλος της επιστημονικής ομάδας και ερευνήτρια του Μουσείου Φιλντ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Μαρία Βάλντεζ, περίπου 100 εκ των μετεωριτών που έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική είχαν το ίδιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος.

«Το μέγεθος δεν έχει πάντα σημασία με τους μετεωρίτες ακόμη και ορισμένοι μικρομετεωρίτες μπορεί να κρύβουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Ωστόσο, ο εντοπισμός ενός τέτοιου μεγάλου μετεωρίτη είναι σπάνιος και προκαλεί ενθουσιασμό» υπογραμμίζει η ειδικός.

Με τη σειρά της, η Maria Schonbachler, καθηγήτρια του Eidgenossische Technische Hochschule της Ζυρίχης και επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας, αναφέρει:

«Το να βρεθεί ένας τόσο μεγάλος μετεωρίτης… Είναι μεγάλη τύχη για να είμαστε ειλικρινείς».

Τα πρώτα ευρήματα των ειδικών δείχνουν ότι ο διαστημικός αυτός βράχος είναι κατασκευασμένος από χονδρίτη, το πιο κοινό υλικό των μετεωριτών -κάτι που δείχνει ότι ενδεχομένως να προήλθε από τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία και πως περιέχει ορισμένα από τα παλαιότερα υλικά του ηλιακού μας συστήματος.

Ο μετεωρίτης θα τοποθετηθεί τώρα σε ειδικό κουτί με ψύξη για να μην αλλοιωθεί η σύστασή του και θα σταλεί για ανάλυση στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών στο Βέλγιο.

O μετεωρίτης εντοπίστηκε κοντά στον ερευνητικό σταθμό Πριγκίπισσα Ελισάβετ στην Ανταρκτική από τις Βάλντες και Schonbachler αλλά και δύο ακόμη επιστήμονες, τη Ryoga Maeda και την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Λίμπρε των Βρυξελλών, Vinciane Debaille.

Η ομάδα πέρασε αρκετές ημέρες αναζητώντας τον μετεωρίτη, περπατώντας μέσα στον χιόνι και τον πάγο. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή άγγιζαν τους -10 βαθμούς Κελσίου, αν και καλοκαίρι.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το