Πολιτισμός

Έντεκα σύγχρονες και φρέσκες προσεγγίσεις – Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση Terra In-cognita

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ η περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Terra In-cognita (Άγνωστη γη) στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας με έργα 11 πολύ σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι συνδέονται με τον Βόλο. Έντεκα σύγχρονες και φρέσκες προσεγγίσεις με πολλά έργα να προέρχονται από υλικά του εργοστασίου και κάποια να αναφέρονται σε αυτά.

Η κ. Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός Τέχνης και ειδική γραμματέας της AICA (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης), αλλά και επιμελήτρια της έκθεσης, τόνισε ότι «μέσα από τον πηλό, τα τούβλα και τα κεραμίδια, που στέγασαν ολόκληρες οικογένειες στον Βόλο, όλο αυτό πώς μπορεί να το δει σήμερα η σύγχρονη τέχνη, ξαναψάχνοντας μέσα στην ιστορία του Βόλου και ανασύροντας όλες αυτές τις μνήμες, αλλά που μπορούν να μας μιλήσουν για το σήμερα. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε ξανά με τον πολιτισμό μας, που μας αφορά όλους, με την τέχνη μας, διότι έχουμε 11 πολύ σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και πώς μπορούμε να μιλήσουμε για το σήμερα και τον πολιτισμό μας και για το περιβάλλον μας, εντός μας και εκτός μας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και η τέχνη προσπαθεί να ενεργοποιήσει και πολλές φορές να ερεθίσει τον αμφιβληστροειδή και το πνεύμα ταυτόχρονα».
Η ίδια ανέφερε ότι πολλά έργα προέρχονται από υλικά του εργοστασίου και κάποια αναφέρονται σε αυτά τα υλικά, έργα από όλες τις μορφές σύγχρονης τέχνης. «Βλέπουμε όλο τον Βόλο να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με πολλές αναφορές στην πόλη. Μια έκκεντρη πόλη στην Ελλάδα. Αυτό προσπαθούμε να επαναδιαπραγματευθούμε και να φέρουμε τον Βόλο στο κέντρο» σημείωσε.

Από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Τράντα από την Υπηρεσία Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς τόνισε ότι η έκθεση είναι μία προσέγγιση 11 σύγχρονων Ελλήνων διακεκριμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το θεσσαλικό τοπίο, που αποδίδουν την έννοια της γης, του χώματος και του πηλού ως στοιχεία αυτογνωσίας σε διάλογο με τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας.
«Έντεκα σύγχρονες και φρέσκες προσεγγίσεις που σκοπό έχουν να κάνουν τους επισκέπτες του Μουσείου να το δουν με μία διαφορετική ματιά, να το δουν με πολλαπλές αναγνώσεις, που είναι τόσο ενδιαφέρουσες, ρηξικέλευθες και πρωτοποριακές» επισήμανε.
Η ίδια δήλωσε ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς φιλοδοξεί να καταστήσει τα Μουσεία του Δικτύου καθημερινούς χώρους της πόλης. «Για αυτό τον λόγο εργαζόμαστε για δράσεις μεγάλης ποικιλομορφίας, ώστε να απευθύνονται σε πολλές διαφορετικές ομάδες κοινού» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το