Κόσμος

Ένοχος στο δικαστήριο ο Σεΐχης Ντουμπάι: Απήγαγε και βασάνισε τις κόρες του

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη ότι ο σεΐχης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ράσιντ αλ Μακτούμ (Mohammed bin Rashid Al Maktoum), ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στον πλανήτη και προσωπικός φίλος της βασίλισσας Ελισάβετ, διέταξε την απαγωγή και τον βασανισμό των δύο θυγατέρων του, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί. Ο δισεκατομμυριούχος σεΐχης διέταξε την απαγωγή της 19χρονης πριγκίπισσας Σάμσα από το Κέιμπριτζ ενώ έκανε τζόκινγκ το 2000, ενώ το 2018 δικοί του κομάντος άρπαξαν την 34χρονη κόρη του, πριγκίπισσα Λατίφα, από ένα γιοτ με το οποίο προσπαθούσε να αποδράσει.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το δικαστήριο βρήκε ένοχο τον σεΐχη και δικαίωσε την 45χρονη έκτη σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια, η οποία είχε ζητήσει διαζύγιο και την προστασία των δύο παιδιών τους, αφού κατάφερε να δραπετεύσει από το «χρυσό κλουβί» του σεΐχη το καλοκαίρι του 2019.

Η πριγκίπισσα Χάγια εγκατέλειψε τον σύζυγό της, Mohammed Bin Rashid al-Maktoum, και ζήτησε άσυλο στη Γερμανία, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι κατέληξε με τα παιδιά της σε μυστική τοποθεσία στο Λονδίνο. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις δύο κόρες του δεσποτικού σεΐχη. Τα δύο κορίτσια είναι άφαντα και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ισχυρίζονται ότι βρίσκονται φυλακισμένες στο παλάτι του πατέρα τους, όπου βασανίζονται.

Haya Bint Al Hussein (AP Photo/Martin Dokoupil)

Ο 70χρονος πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που λέγεται ότι βγάζει 1 εκατομμύριο δολάρια κέρδη την ημέρα από τις επιχειρήσεις πετρελαίου, ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα για να αποκρύψει τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Προσέλαβε μια στρατιά δικηγόρων για να αμαυρώσει την εικόνα της πριγκίπισσας Χάγια στα media. Ομως τελικά η απόφαση δεν τον δικαίωσε!

AP image

Το χρονικό της διαμάχης του Σεΐχη με την 6η σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια
Παντρεμένοι από το 2004, η πριγκίπισσα Χάγια είναι η έκτη σύζυγος του 70χρονου μονάρχη. Η πριγκίπισσα, όπως ανέφερε τον Ιούνιο του 2019 δημοσίευμα της Daily Mail, εγκατέλειψε τον σύζυγό της παίρνοντας μαζί της τα δύο της παιδιά (τον 7χρονο γιο της Zayed και την 11χρονη κόρη της Al Jalila) και 35 εκατομμύρια δολάρια, και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ένας Γερμανός διπλωμάτης τη βοήθησε να δραπετεύσει από το Ντουμπάι, ενώ πληροφορίες υποστήριζαν πως οι γερμανικές Αρχές απέρριψαν πιέσεις του Σεΐχη να την οδηγήσουν με τη βία πίσω στη χώρα της. H 45χρονη Χάγια είχε να κάνει δημόσια εμφάνιση από τις 20 Μαΐου και κατέφυγε στο δικαστήριο του Λονδίνου για να προστατέψει τα παιδιά της.

Στη δίκη αναφέρθηκε ότι διατηρούσε δεσμό με τον σωματοφύλακά της, Ράσελ Φλάουερς. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ήταν μαζί περίπου δύο χρόνια και ο σεΐχης είχε υποψιαστεί την παράνομη σχέση τους. Με ανακοίνωσή του ο σεΐχης του Ντουμπάι διαψεύδει την σύζυγό του και δηλώνει πως η απόφαση του δικαστηρίου στηρίζεται μόνο στα στοιχεία της μιας πλευράς.

Ποιος είναι ο Σεΐχης Mohammed Bin Rashid al-Maktoum
Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1949, και είναι αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και κυβερνήτης του Εμιράτου του Ντουμπάι. Το 2010 ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 2021, με στόχο να τα κάνει το 2021 μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο. Το 2008 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 18 δις δολάρια ΗΠΑ. Αυτό τον κατέστησε το πέμπτο πλουσιότερο βασιλικό πρόσωπο στον κόσμο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το