Τοπικά

Εννιά προτάσεις για αντιπλημμυρική θωράκιση από τον Νίκο Παπαπέτρο

Τις θέσεις της «Συμμαχίας για τον Βόλο» για τις πλημμύρες και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Νίκος Παπαπέτρος. Αρχικά εξέφρασε τη λύπη του για τον χαμό των συνανθρώπων εξαιτίας της κακοκαιρίας. «Συμπάσχουμε με όσους έχασαν την περιουσία τους ή επλήγησαν οι επιχειρήσεις τους. Όσο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η κακοκαιρία δεν θα προβαίναμε σε δηλώσεις και δεν θα εκμεταλλευόμασταν το γεγονός πολιτικά. Ήρθε η ώρα να σας πούμε ξεκάθαρα τι έφταιξε και τι θα κάναμε διαφορετικά» δήλωσε.
Όπως είπε η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι συνέπειές της είναι ορατές σε όλο τον κόσμο. «Όλες οι σύγχρονες πόλεις οχυρώνονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα με ανθεκτικές υποδομές. Στο πρόγραμμα μας των 300 θέσεων ως νούμερο ένα στόχος είναι να καταστήσουμε τον Βόλο κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική πόλη. Πρέπει να έχει κάποιος τα γνωστικά εφόδια για να κατανοήσει την κλιματική κρίση. Η απερχόμενη δημοτική αρχή απέδειξε ότι τέτοια γνωστικά εφόδια δεν διαθέτει. Η δημοτική αρχή δεν έκανε για 9 χρόνια το παραμικρό για να συνεχίσει το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα θωράκισης της πόλης και των περιφερειακών ενοτήτων του Δήμου. Αδιαφόρησε και δεν πίεσε την Περιφέρεια να συνεχίσει τα προγραμματισμένα έργα στους χείμαρρους Ξηριά και Κραυσίδωνα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο, το σχέδιο Δάρδανος περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και τις ενέργειες που οφείλει να λάβει ο Δήμος όπως υπαγορεύονται. Όπως ανέφερε «Ο Δήμος Βόλου είχε ενημέρωση από την Κυριακή και η ΕΜΥ εξέδωσε την Κυριακή έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θέτοντας τον Βόλο σε κατάσταση συναγερμού. Θα έπρεπε να συγκληθεί αμέσως το τοπικό επιχειρησιακό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, να εκδοθεί αμέσως ανακοίνωση από τον Δήμο για να προετοιμαστεί ο κόσμος. Τη Δευτέρα 4/9 ο Δήμος όφειλε να εκδώσει ανακοίνωση σε συνεργασία με την αστυνομία για την απαγόρευση πρωινών μετακινήσεων πλην των αναγκαίων. Δεν υπήρξε πραγματική ενημέρωση και κανένας συντονισμός. Ο δήμαρχος Βόλου αντί να συντονίζει τους φορείς περιφερόταν άσκοπα στην πόλη, πάντα με τη συνοδεία κάμερας. Δεν φρόντισε ούτε για το ελάχιστο, να τοποθετηθούν σάκοι με άμμο στις όχθες των χειμάρρων για να λειτουργήσουν ως επιπλέον ανάχωμα. Η πόλη αντιμετώπιζε ήδη την καταστροφή, ενώ ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νέου Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «Βόλος» βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με το ρόστερ της ομάδας του. Την Τρίτη ασχολήθηκε με την αποδέσμευση παίκτη και το Σάββατο με μεταγραφή παίκτη».
Για τον καθαρισμό φρεατίων, ο κ. Παπαπέτρος ανέφερε ότι οφείλει να είναι συνεχής. «Η Συμμαχία για τον Βόλο στις 17/8 με ανακοίνωσή της είχε προειδοποιήσει για φρεάτια ακόμα και με ασφαλτομείγματα απόρροια εκτέλεσης και επίβλεψης έργων από την ασφαλτόστρωση στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμος Βόλου παρέλαβε το έργο παρά τις προφανείς πλημμέλειες και αγνόησε τις επισημάνσεις και ο δήμαρχος χαρακτήριζε το έργο ως αεροδρόμιο. Οι βασικοί δρόμοι της πόλης, Δημητριάδος-Ιάσονος και άλλοι που ασφαλτοστρώθηκαν πρόσφατα ήταν από τους πρώτους που πλημμύρισαν. Έργα χωρίς υδραυλικές εγκαταστάσεις» είπε.
Σύμφωνα με το σχέδιο Δάρδανος, ο κ. Παπαπέτρος πρόσθεσε πως στον Δήμο οφείλει να λειτουργεί γραφείο Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται στη Διεύθυνση Καθαριότητας, για να συντονίζει τις υπηρεσίες σε περίπτωση βροχοπτώσεων. «Από την πρώτη στιγμή απουσιάζει κάθε οργανωμένος συντονισμός και εκτέλεση του σχεδίου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αντί να είναι στο κέντρο επιχειρήσεων και να συντονίζει και να λαμβάνει τις κρίσιμες πληροφορίες, κυκλοφορούσε με τον δήμαρχο Βόλου συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό σόου» σημείωσε.
Για την προστασία των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας τους (γεωτρήσεις, βιολογικός καθαρισμός). «Η ΔΕΥΑΜΒ θα έπρεπε να έχει γεννήτριες σε όλα τα αντλιοστάσια, αλλά κανένα προληπτικό μέτρο προστασίας δεν υπήρξε. Γι’ αυτό και η κατάρρευση του δικτύου ύδρευσης. Με συνέπεια περιοχές ακόμα και σήμερα να μην έχουν νερό και άγνωστο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δοθεί στους καταναλωτές πόσιμο νερό. Επείγει να λειτουργήσουν προσωρινά όλες οι γεωτρήσεις μέχρι τον κάμπο που ξεπερνούν τις 20».
Για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου, όπως είπε, ο Δήμος όφειλε να προχωρήσει σε συντήρηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του για την εξασφάλιση της ροής των όμβριων υδάτων προς αποφυγή συγκέντρωσής του στο οδόστρωμα. «Από τα έργα που είναι σε εξέλιξη υπήρχαν σε σημεία της πόλης σωροί από χαλίκια, άμμο και άλλα οικοδομικά υλικά που παρασύρθηκαν και βούλωσαν τα ήδη επιβαρυμένα φρεάτια, ενώ σε άλλα σημεία δημιούργησαν αναχώματα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ομαλής ροής των όμβριων υδάτων».
Για την αντιπλημμυρική προστασία, είπε ότι τα τελευταία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Κραυσίδωνα και τη Νεάπολη ξεκίνησαν από τη ΔΕΥΑΜΒ επί Βούλγαρη και ολοκληρώθηκαν επί Σκοτινιώτη. «Η πρώτη φάση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του Ξηριά ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν πολλά χρόνια χωρίς να υπάρξει συνέχεια των προγραμματισμένων έργων. Τα τελευταία 9 χρόνια ο Δήμος δεν προετοίμασε ούτε μία μελέτη, δεν διεκδίκησε χρηματοδοτήσεις για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και άφησε την πόλη ανοχύρωτη» ανέφερε.
Ακόμη, για τον καθαρισμό υδατορεμάτων επισήμανε πως παρότι η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες, οι Δήμοι μπορούν να προβαίνουν σε εργασίες καθαρισμού εντός των διοικητικών τους ορίων κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια. «Τι έγινε εδώ; Τίποτα. Σε πολλά ρέματα υπάρχουν κατασκευές εντός ρεμάτων. Τις σχετικές αρμοδιότητες καταγραφής των αυθαιρέτων και η εκκίνηση της διαδικασίας κατεδάφισης ανήκει στους Δήμους» είπε χαρακτηριστικά.
Για τη συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων δήλωσε ότι έπρεπε να δοθεί έμφαση στις εργασίες συντήρησης και στα προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από πλημμύρες, ενώ για την απόθεση φερτών υλικών πρόσθεσε ότι ο Δήμος Βόλου κατευθύνει τα φορτηγά των εργολάβων να εναποθέτουν μπάζα, χώματα και φερτές ύλες στον ΧΥΤΑ Βόλου καταστρέφοντας άλλη μια υποδομή της πόλης.
Έκανε λόγο για μη αξιοποίηση μελετών, για έλλειψη μέτρων αξιοποίησης των πηγών, αλλά και για την τάφρο του Περιφερειακού που αν υπήρχε θα είχε μειωθεί η έκταση των καταστροφών. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι παλαιό το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων και δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Οι προτάσεις της «Συμμαχίας για τον Βόλο»
-Συντήρηση και καθαρισμός των υδραυλικών έργων.
-Καθαρισμός των χειμάρρων.
-Ενίσχυση έργων ορεινής υδρονομίας.
-Εφαρμογή των θεσμοθετημένων και εγκεκριμένων μελετών- σχεδίων διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου στα υδατικά διαμερίσματα.
-Διάνοιξη ρεμάτων που έχουν υπογειοποιηθεί με πλακοσκεπείς οχετούς ή έχουν μπαζωθεί ή τσιμπεντοποιηθεί εντός σχεδίων πόλεων.
-Αυστηρός έλεγχος στις αλλαγές των χρήσεων γης και στις καταπατήσεις παραποτάμιων περιοχών.
-Εκπαίδευση στους μαθητές και στους πολίτες όπως καθιερώθηκε σταδιακά μετά το 1978 για θέματα προστασίας από σεισμικό κίνδυνο.
-Αναδιοργάνωση της ΔΕΥΑΜΒ, όπως προβλέπει και στο εκλογικό της πρόγραμμα.
-Απαρέγκλιτη εφαρμογή οδηγιών Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το