Τοπικά

Ενημερωτική συνέλευση σήμερα για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Κανάλια

Στο παλιό Γυμνάσιο Καναλίων πραγματοποιείται σήμερα στις 8μ.μ. συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν οι κάτοικοι του χωριού για το θέμα της δημιουργίας αιολικού πάρκου, σε έκταση που εδώ και πολλά χρόνια είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ του δήμου Ρήγα Φεραίου και της Ιεράς Μονής Φλαμουρίου.
Ήδη η παράταξη «Όλοι μαζί μπροστά» κατέθεσε αίτημα συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ο δήμαρχος ζήτησε την απόσυρσή του και πρότεινε τη συνέλευση και ενημέρωση των κατοίκων για σήμερα Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Χαρ. Πάσχος, ανέφερε ότι «πληροφορηθήκαμε- όχι βέβαια από τη δημοτική αρχή- ότι εδώ και αρκετούς μήνες ιδιωτική εταιρεία έκανε μια συμφωνία με τη μονή Φλαμουριού για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, σε μία έκταση που είναι διαφιλονικούμενη μεταξύ του δήμου και της Μονής, για κοντά 100 χρόνια. Δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι στο αιολικό πάρκο που θα εγκατασταθεί σε μία περιοχή natura, αλλά μας ενδιαφέρει το θέμα της ιδιοκτησίας της έκτασης. Δεν είναι δυνατόν να την αφήσουμε στην Ιερά Μονή. Ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση στα δικαστήρια».

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρ. Μωραϊτης, ανέφερε ότι «η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και επέκταση της άδειας για την τοποθέτηση περισσότερων ανεμογεννητριών. Γι ‘ αυτό και ζητήσαμε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, που εδώ και χρόνια δεν ασχολήθηκε με την εν λόγω έκταση. Δεν μπορεί ο δήμος να αδιαφορεί για μία έκταση, για την οποία έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα».
Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει και μία αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καναλίων για την εγκατάσταση του Αιολικού πάρκου. «Ελπίζω ο δήμαρχος να δώσει πειστικές απαντήσεις και να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει» επισήμανε ο κ. Πάσχος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκας ερωτηθείς σχετικά από τη «Θ» τόνισε πως «θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που αφορούν το θέμα στην ενημερωτική συνέλευση στα Κανάλια».
Σημειώνεται ότι Αιολικά πάρκα μπορούν να γίνονται σε περιοχές Natura αν τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ γνωμοδότηση επί του θέματος, έχει ζητηθεί και από τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το