Τοπικά

Ενδιάμεσες εκπτώσεις από σήμερα στην εμπορική αγορά του Βόλου

Το ταμείο είναι μείον για τους εμπόρους του Βόλου από την πασχαλινή εορταστική περίοδο. Προχθές η αγορά επέστρεψε στο κανονικό ωράριο, αλλά χθες τα καταστήματα ήταν κλειστά, λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και σήμερα 2 Μαΐου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, σε ποσοστά που θα κυμανθούν από 20% ώς 50%.

Επιπλέον, την Κυριακή 5 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο το 11:00-18:00.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αναμένεται άμεσα να υπάρξει ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Μαΐου και του Νοεμβρίου, ενώ η εκπτωτική περίοδος θα ξεκινήσει φέτος τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απ. Οντόπουλος δήλωσε πως για την αγορά η περίοδος του Πάσχα ήταν «εβδομάδα των Παθών», καθώς η κίνηση ήταν περιορισμένη, με τα καταστήματα να βλέπουν κόσμο στα ταμεία από τη Μ. Πέμπτη το απόγευμα.
«Φέτος το Πάσχα συνέπεσε με το τέλος του μήνα, όπου όλοι συγκέντρωναν τα χρήματα, για να πληρώσουν υποχρεώσεις. Τα καταστήματα που δούλεψαν ήταν η παιδική υπόδηση και ένδυση, τα είδη δώρων και τα τρόφιμα. Είναι αρνητικό επίσης το γεγονός ότι στις 2 Μαΐου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, γεγονός που επηρέασε τις εορταστικές αγορές.
Η πτωτική πορεία του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, επανεμφανίστηκε στην αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, αλλά και μικρή σε διάρκεια, αφού δεν ξεπερνά την εβδομάδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις, συγκριτικά με πέρυσι δείχνουν ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση».

Μικρότερη η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων
Μικρότερη σε σχέση με πέρυσι ήταν φέτος η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Μαγνησίας, εξέλιξη που αποδίδεται στην επίδραση της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου πρατηριούχων Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου «από πέρυσι παρατηρήθηκε μια μείωση γύρω στο 5%, όσον αφορά στην κατανάλωση βενζίνης. Ο κόσμος δεν μετακινήθηκε τόσο πολύ και γι’ αυτό έβαζαν και λιγότερη βενζίνη, για να εξυπηρετηθούν». Με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να έχει αγγίξει ήδη το 1,65 ευρώ το λίτρο, οι βενζινοπώλες θεωρούν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. Πιο συγκεκριμένα ζητούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που έχει συμβάλει στην εκτίναξη της τιμής της βενζίνης στα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι μεταξύ των «πρωταθλητών» με το ακριβότερο καύσιμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 η μείωση στην κατανάλωση των πετρελαιοειδών από την αμόλυβδη βενζίνη μέχρι και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι μειωμένη από πέρυσι κατά 8%», τόνισε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86 η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων κ. Κοντοχρήστου. Η ίδια πρόσθεσε πως «την Τρίτη του Πάσχα έληξε η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος ο χειμώνας ήταν παρατεταμένος και τα τηλέφωνα κτυπούσαν, για να προμηθεύσουμε τα σπίτια με πετρέλαιο μέχρι και πριν λίγες ημέρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και μια αύξηση στην κατανάλωση από πέρυσι. Αντιθέτως σημειώθηκε μείωση που δείχνει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης κάποια σπίτια στο μεσοδιάστημα μπορεί να ξενοικιάστηκαν ή να μην κατοικούνται, καθώς και επαγγελματικές στέγες μπορεί να έκλεισαν». Σύμφωνα με την πρόεδρο είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

“Φέτος, οι δεκαήμερες ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, 2 Μαΐου (καθώς η πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία) και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων είναι η Παρασκευή , 10 Μαΐου 2019.
Τα καταστήματα στην πόλη μας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 με το εξής ωράριο : 11:00 – 16:00.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνάδελφοι έμποροι για τη τήρηση του δεκαημέρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων (02/05 – 10/05/2019) ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα παραβίασης από ανακοινώσεις παράτασης των εκπτώσεων στην πόλη μας. Είναι σημαντικό τα καταστήματα να ακολουθούν την προσήκουσα διενέργειά των εκπτώσεων σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένη, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.»
Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά τις τακτικές χειμερινές εκπτώσεις διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους συναδέλφους που θα συμμετάσχουν στις φετινές εαρινές εκπτώσεις, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό έκπτωσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το