Τοπικά

Ενδιαφέρουσα ομιλία για τους έφηβους από την Αρετή Τζανετοπούλου χθες στον Βόλο 

Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε χθες το απόγευμα στην τέταρτη συνάντηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων» και στην ομιλία της κ. Αρετής Τζανετοπούλου, φιλολόγου, διευθύντριας στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, εκπαιδευτικού διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ένα πολύ σημαντικό θέμα, την εφηβεία στην καθημερινότητα του σχολείου.
Η κ. Αρετή Τζανετοπούλου τόνισε πως ο έφηβος από την Α’ Γυμνασίου έως τη Γ’ Λυκείου περνά τόσες φάσεις όσες μία χρυσαλλίδα για να γίνει πεταλούδα.
«Τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για τους εφήβους είναι πάρα πολλά. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο, προβλήματα αυτοεκτίμησης, κοινωνικότητας, κατάθλιψης, με τη διατροφή, με την απόφαση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, θέματα φιλίας, να βρει ο καθένας τον δρόμο του και ποιος είναι, διαφιλικές σχέσεις κ.ά., αλλά και προβλήματα με την οικογένεια και τους γονείς» ανέφερε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου για να προσθέσει: «Δεν θα πω το χάσμα των γενεών, γιατί θεωρώ ότι είναι ξεπερασμένος όρος, όμως υπάρχουν και προβλήματα με τους γονείς».

Η ομιλήτρια επισήμανε πως «ο εκπαιδευτικός τα προβλήματα του εφήβου τα διαχειρίζεται με σεβασμό στο παιδί και αγάπη για το παιδί, με υπομονή, κατανόηση, θέτοντας όρια και δίνοντας μία άλλη λύση και προοπτική ακούγοντας τον έφηβο, προσπαθώντας να καταλάβει και με την παρουσία του, τη σιγουριά που έχει ένας ενήλικας, να βοηθήσει στις αποφάσεις και στο να μην ξεφύγει από την πορεία του. Μία πορεία που την χαράζει μόνος του».
Η κ. Αρετή Τζανετοπούλου τόνισε ότι όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου θεωρούσε ότι είχε να κάνει μόνο με χαρτιά και διοικητικά θέματα. «Το σημαντικότερο είναι το παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη, ο οποίος πρέπει να είναι και ψυχολόγος και γονιός. Με το ένστικτό μας και με τις γνώσεις μας βέβαια, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον έφηβο» κατέληξε η ίδια.
Να σημειωθεί ότι ο πολιτιστικός φορέας της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» συνδιοργανώνει με τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού» και την υποστήριξη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου, την υλοποίηση του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων», που στόχο έχει την ενημέρωση και στήριξη των γονέων σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας σχετικά με την παιδική και κυρίως εφηβική ηλικία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το