Τοπικά

Ένας τυφλός δρομέας από τον Αλμυρό δείχνει το δρόμο… “Θ”

Σ02 ΠΡΟΣΩΠΟ (6)

Στα χνάρια που χάραξε δεκαετίες πριν ο Θανάσης Ραγάζος, ο σπουδαίος βαλκανιονίκης μαραθωνοδρόμος από τον Αλμυρό, βαδίζει κοντά στα 35 χρόνια και ο Στέργιος Σιούτης με καταγωγή από το Νεοχωράκι. Ωστόσο, εκείνο που κάνει τον τελευταίο να ξεχωρίζει από τον διάσημο συμπατριώτη του είναι πως πρόκειται για έναν τυφλό δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Μάλιστα, πέρα από τις επιτυχίες του στον αθλητισμό, με τη διαδρομή που ακολουθεί από την ηλικία των 18 ετών, όταν και έχασε την όρασή του, καθημερινά δίνει πολύτιμα μαθήματα σε όλους εμάς που η ζωή υπήρξε πιο γενναιόδωρη.
Ο 53χρονος, πλέον, Αλμυριώτης έχει να επιδείξει αρκετές διακρίσεις στους δρόμους αντοχής, συμμετέχοντας σε δεκάδες μαραθώνιους στην καριέρα του. Το 2004 έτρεξε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ έχει λάβει μέρος σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Φέτος έτρεξε σε δύο διαδρομές: Στο διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη και την κλασική διαδρομή των Αθηνών. Μάλιστα, «έπιασε» το όριο για το μαραθώνιο της Βοστόνης, με τον ίδιο να λέει για την πρόσφατη επιτυχία του: «Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 18 Απριλίου 2016. Πρόκειται για μία ιστορική κούρσα και προσωπικά σημαίνει πολλά για έναν επιπλέον λόγο. Η συμμετοχή μου θα συμπέσει με τη συμπλήρωση 70 ετών από τη νίκη του σπουδαίου Στέλιου Κυριακίδη στον αγώνα του 1946, ενός αθλητή που είναι ίνδαλμα για μένα και αποτελεί πηγή έμπνευσης».
Ο Στέργιος Σιούτης όταν δεν φοράει τα αθλητικά παπούτσια του, τα καταφέρνει εξίσου καλά και στην επαγγελματική καριέρα του, αφού είναι κάτοχος δύο πανεπιστημιακών τίτλων. Το 1986 αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2007 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας του Ιδρύματος, ενώ πλέον υπηρετεί στη Διεύθυνση Προστασίας ΑμεΑ του υπουργείου Εργασίας, κατακτώντας στόχους που τον καθιστούν λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Σωστός οικογενειάρχης, έχει δύο παιδιά και παρότι ο πρωτότοκος γιος γεννήθηκε με πρόβλημα αυτισμού, ο Στέργιος Σιούτης δεν έπαψε στιγμή να δίνει το δικό του αγώνα κατά των προβλημάτων αναπηρίας που βιώνει μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, όντας διακεκριμένο στέλεχος του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα.
Αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος αύριο θα δώσει το «παρών», έστω νοερά, στην εκδήλωση που διοργανώνει η ομάδα Αλατοστράτα στον Αλμυρό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. στην Αποθήκη της Αλατοστράτας και θα έχει θέμα «Προσεγγίζοντας τα άτομα με πρόβλημα όρασης», θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη ομιλία του Αλμυριώτη κοινωνιολόγου, παράλληλα με τις ομιλίες του εκπαιδευτικού Δημήτρη Τσακιρίδη και της υπαλλήλου του Δήμου Βόλου Ευσταθίας Μανιάτη, αμφότερων με ολική απώλεια όρασης.
«Το περιεχόμενο της ομιλίας μου έχει να κάνει με τη διεπιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με προβλήματα όρασης. Θα αναφερθώ στην ιατρική αντιμετώπισή τους, στις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην εκπαίδευση, αλλά και για εκείνα που πρέπει να πράξουμε για την πλήρη κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, που προβλέπονται μέσα από διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Στέργιος Σιούτης, όταν αναφέρθηκε στην αυριανή εκδήλωση που θα γίνει στον Αλμυρό.
Ο αυριανός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ φέρνει στην επικαιρότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με τον κ. Σιούτη να επισημαίνει: «Ο καθολικός σχεδιασμός της κοινωνίας καθιστά αναγκαίο το πλαίσιο δράσης για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο δομημένο αστικό περιβάλλον. Προσωπικά επιδιώκω να κάνουμε μικρά βήματα προόδου κάθε φορά. Μου αρέσει να πορεύομαι με όραμα και όνειρα για τους στόχους που μπορούμε να θέσουμε. Ωστόσο, η συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, απειλεί με πισωγύρισμα των κατακτήσεων που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι δανειστές μας ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδοματική πολιτική του κράτους και τη σύνδεσή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις σ’ αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το