Τοπικά

Ένα κρούσμα ελονοσίας καταγράφηκε στη Μαγνησία “Θ”

kounoupi

Ένα κρούσμα ελονοσίας καταγράφηκε στη Μαγνησία για φέτος σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόκειται για μετανάστη από ενδημική χώρα, από περιοχή δηλαδή όπου η ελονοσία βρίσκεται σε έξαρση.
Μέχρι και τις 11 Αυγούστου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 65 κρούσματα ελονοσίας. Σε δημοσίευμα της «Ημερησίας» το περασμένο Σάββατο αναφέρεται πως σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα από τα 65 κρούσματα καταγράφηκε στη Μαγνησία. Το κρούσμα θεωρείται εισαγόμενο και σχετίζεται με μετανάστη που ήρθε στην Ελλάδα από ενδημική χώρα.
Στο Νομό Λάρισας καταγράφηκαν δύο εισαγόμενα κρούσματα, το ένα αφορούσε σε μετανάστη προερχόμενο από ενδημική χώρα και το άλλο σε ταξιδιώτη που επέστρεψε στην Ελλάδα από ενδημική χώρα. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούν μέχρι και στις 11 Αυγούστου φέτος.

 
Το 2009 καταγράφηκαν πανελλαδικά εννιά κρούσματα ελονοσίας, το 2010 τέσσερα κρούσματα, το 2011 42 κρούσματα ελονοσίας, το 2012 20 κρούσματα, το 2013 τρία κρούσματα, το 2014 κανένα κρούσμα, το 2015 καταγράφηκαν έξι κρούσματα και φέτος μέχρι και τις 11 Αυγούστου έχουν ανέλθει στα 65, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι εγχώριας μετάδοσης. Από τα υπόλοιπα 61 κρούσματα, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής Χερσονήσου και επτά της Αφρικής), ενώ τα έντεκα κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και τη δεκαετία του ’60 η Ελλάδα ήταν χώρα ενδημική για την ελονοσία.

 
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ο υψηλός πυρετός, το έντονο ρίγος, η γενική αδιαθεσία, η κεφαλαλγία, η εφίδρωση και θεραπεύεται με τη χρήση ειδικών φαρμάκων.
Η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού.
Το θέμα της ελονοσίας παρακολουθεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου λέγοντας πως αφορά κυρίως σε εισαγόμενα κρούσματα και το Πανεπιστήμιο μελετά το θέμα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους φορείς μέσω προγράμματος.
Ο ίδιος συστήνει ψυχραιμία και εγρήγορση, όχι όμως πανικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το