Τοπικά

Ένα εορταστικό ταχύρυθμο εργαστήριο από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

unnamed (1)

Εορταστικό ταχύρυθμο εργαστήριο οργανώνεται από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεμβρίου 2015, και προσκαλούνται ενήλικες και παιδιά να το παρακολουθήσουν και να βιώσουν την χαρά τη δημιουργίας.

«Ο πλούτος της καλλιτεχνικής δημιουργίας κάθε Ελληνίδας γυναίκας των περασμένων αιώνων δεν περιοριζόταν στη δημιουργία μιας εντυπωσιακής φορεσιάς ή μιας ασυναγώνιστης προίκας. Το δημιουργικό έργο της εξελισσόταν συνεχώς με στόχο τη καλαισθησία του σπιτιού της. Εφόδιά της τα προσόντα της και οι δεξιότητές της, που της έδιναν τη δυνατότητα να «στολίζει» το σπίτι της κάθε Χριστούγεννα.
Για παράδειγμα, στο Πήλιο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας είναι χαρακτηριστικό το στολισμένο πορτοκάλι με μοσχοκάρφια, το οποίο με τη θερμότητα του τζακιού ανέδιδε ένα υπέροχο άρωμα σε όλο το σπίτι. Ο στολισμός βέβαια δεν περιοριζόταν εκεί, σε όλο το σπίτι υπήρχαν στρωμένα κεντήματα με χειμερινά θέματα, κοφτά και ξεφτιστά που σχημάτιζαν οκτάκτινα αστέρια. Τα πάντα ήταν στολισμένα. Τα σχέδια, τα χρώματα, τα αρώματα και η καλαισθησία του σπιτιού έδινε την πολυπόθητη θαλπωρή.
Χρησιμοποιώντας τις ίδιες παραδοσιακές τεχνικές, φέρνοντας το παρελθόν πιο κοντά στο παρόν, εφαρμόζοντας τα «μοντέρνα» μας προσόντα και τις δεξιότητές μας, θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο ενός ταχύρυθμου εργαστηρίου-σεμιναρίου να στολίσουμε και εμείς το σπίτι μας με τα δικά μας παραδοσιακά δημιουργήματα. Τι πιο όμορφο έθιμο μέσα στην οικογένεια από το να κατασκευάζουμε κάθε Χριστούγεννα μόνοι μας τα στολίδια για το δέντρο μας ή να χαρίζουμε στους φίλους μας ένα στολίδι από τα χεράκια μας και από την καρδιά μας. Εξάλλου, αυτό δεν είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων;»
Υπεύθυνη διδασκαλίας: Αλκμήνη Μιχαλοπούλου, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος με επαγγελματική εμπειρία στις εικαστικές εφαρμογές.

Πληροφορίες-για συμμετοχή καθημερινά: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου: Κοραή 79, 2421033938, 2421305753, 6974101096.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το