Τοπικά

Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλούσιο μόνο σε αγάπη

Παραμονή Χριστουγέννων και οι περισσότεροι οργανώνουν τα γιορτινά καλέσματα στο σπίτι για συγγενείς και φίλους. Και φέτος όμως, με την οικονομική κρίση να στέκεται σαν βαριά σκιά πάνω από τα νοικοκυριά, η οργάνωση και οι ετοιμασίες μοιάζουν για πολλούς ένα δύσκολο, σχεδόν αδύνατο οικονομικό εγχείρημα. Κι όμως. Η γιορτή δεν πρέπει να γίνει αιτία να αδειάσει το πορτοφόλι κανενός. Τα Χριστούγεννα είναι -και πρέπει να παραμείνουν- μια ευκαιρία να βρεθούμε ξανά κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα. Κι όλα αυτά απέχουν πολύ από τις σπατάλες και τους πολυέξοδους αγώνες εντυπωσιασμού.
Ας δούμε λοιπόν, από τη σκοπιά της γαστρονομίας, πώς μπορούμε με απλά και ταπεινά υλικά να ετοιμάσουμε φυσικά νοστιμότατα πιάτα που δεν τους λείπει τίποτα από τη λάμψη της γιορτής.
Με μια σωστή οργάνωση, θα ετοιμάσετε το τραπέζι σας χωρίς άγχος και θα το χαρείτε. Ένα γιορτινό τραπέζι, όμως, μπορεί να στηθεί και μια μέρα πριν, μετά από απόφαση της τελευταίας στιγμής και με σχετικά λίγα χρήματα. Ο σεφ Νίκος Καφετζής δηλώνει πως ένα τραπέζι με κοτόπουλο ή χοιρινό μπορεί για έξι άτομα να κοστίσει 50 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση.
Η κότα που παλιότερα στήριζε όλο το τραπέζι, είναι μάλλον η καλύτερη λύση: Πρώτο πιάτο, η σούπα της, μετά το κρέας της, η γέμισή της – το πιο ενδιαφέρον πιάτο του τραπεζιού, με βάση τον κιμά και το ρύζι – και οι πατατούλες της. Θα προσθέσουμε και ένα – δύο ορεκτικά, δικά μας ή… με τη βοήθεια του παντοπωλείου. Μια φέτα σε φύλλο κρούστας και ένα σπιτικό γλυκό με απλά υλικά, όπως ένα τσιζ-κέικ. Είναι αρκετά. Φτάνει να έχουμε στρώσει άψογα το τραπέζι μας και να έχουμε βγάλει ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε σερβίτσιο και ποτήρι, ακόμα κι αν είμαστε εντελώς «μεταξύ μας».
Η εμπειρία των σεφ να προτιμήσουμε τις κλασικές γεύσεις, αν στο τραπέζι θα καθίσουν και μεγαλύτερες ηλικίες.
«Ένα κοτόπουλο ή κότα, ή ένα ρολό χοιρινό είναι η καλύτερη λύση. Ένας πουρές με γλυκοπατάτες, μια ωραία σαλάτα με υλικά εποχής και μια φέτα σε φύλλο κρούστας με πετιμέζι, θα συμπληρώσουν το τραπέζι. Ο πλούτος είναι στην παρέα και η πρότασή μας σε ό,τι αφορά στο φαγητό δεν ξεπερνά τα 45 με 50 ευρώ. Τα Χριστούγεννα τα φαγητά πρέπει να έχουν μια γλύκα. Να είναι η γλύκα της γιορτής και όταν τελειώσει η μέρα αυτή η γλύκα να μείνει πίσω».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Αλμυρού

  Σύστημα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων άρδευσης θα προμηθευτεί ο Δήμος Αλμυρού…

24 Δεκεμβρίου 2023

Αναβιώνει το «βαρέλι του τροχονόμου» στον Βόλο

Μέχρι σήμερα Κυριακή και μετά από Τετάρτη μετά τα Χριστούγεννα μέχρι παραμονή Πρωτοχρονιάς θα βρίσκεται…

24 Δεκεμβρίου 2023

Αστυνομικός ντυμένος Άγιος Βασίλης συνέλαβε μια συμμορία διακίνησης ναρκωτικών – Δείτε βίντεο

Μια ομάδα Περουβιανών αστυνομικών, ένας εκ των οποίων είχε μεταμφιεστεί σε Άι Βασίλη για να…

24 Δεκεμβρίου 2023

Μετά από 17 ώρες απεγκλωβίστηκαν οι Θεσσαλονικείς που είχαν «κολλήσει» εν μέσω χιονοθύελλας στον δρόμο για Βιέννη

Τεράστια ταλαιπωρία βίωσαν 100 Θεσσαλονικείς, που ταξίδευαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς παρέμειναν εγκλωβισμένοι…

24 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Το τηλεφώνημα που οδήγησε στον 16χρονο στην πατροκτονία – Ο ρόλος της μητέρας και του αδερφού του

Ένα τηλεφώνημα φαίνεται ότι ήταν η αφορμή για να σκοτώσει ο 16χρονος τον ίδιο του…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η χειμερινή συντήρηση του αυτοκινήτου

  Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, λαμπιόνια, μελωδίες, ρεβεγιόν, μελομακάρονα, ταξίδια και για κάποιους διακοπές. Είναι δεδομένο ότι…

24 Δεκεμβρίου 2023