Τοπικά

Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλούσιο μόνο σε αγάπη

Παραμονή Χριστουγέννων και οι περισσότεροι οργανώνουν τα γιορτινά καλέσματα στο σπίτι για συγγενείς και φίλους. Και φέτος όμως, με την οικονομική κρίση να στέκεται σαν βαριά σκιά πάνω από τα νοικοκυριά, η οργάνωση και οι ετοιμασίες μοιάζουν για πολλούς ένα δύσκολο, σχεδόν αδύνατο οικονομικό εγχείρημα. Κι όμως. Η γιορτή δεν πρέπει να γίνει αιτία να αδειάσει το πορτοφόλι κανενός. Τα Χριστούγεννα είναι -και πρέπει να παραμείνουν- μια ευκαιρία να βρεθούμε ξανά κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα. Κι όλα αυτά απέχουν πολύ από τις σπατάλες και τους πολυέξοδους αγώνες εντυπωσιασμού.
Ας δούμε λοιπόν, από τη σκοπιά της γαστρονομίας, πώς μπορούμε με απλά και ταπεινά υλικά να ετοιμάσουμε φυσικά νοστιμότατα πιάτα που δεν τους λείπει τίποτα από τη λάμψη της γιορτής.
Με μια σωστή οργάνωση, θα ετοιμάσετε το τραπέζι σας χωρίς άγχος και θα το χαρείτε. Ένα γιορτινό τραπέζι, όμως, μπορεί να στηθεί και μια μέρα πριν, μετά από απόφαση της τελευταίας στιγμής και με σχετικά λίγα χρήματα. Ο σεφ Νίκος Καφετζής δηλώνει πως ένα τραπέζι με κοτόπουλο ή χοιρινό μπορεί για έξι άτομα να κοστίσει 50 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση.
Η κότα που παλιότερα στήριζε όλο το τραπέζι, είναι μάλλον η καλύτερη λύση: Πρώτο πιάτο, η σούπα της, μετά το κρέας της, η γέμισή της – το πιο ενδιαφέρον πιάτο του τραπεζιού, με βάση τον κιμά και το ρύζι – και οι πατατούλες της. Θα προσθέσουμε και ένα – δύο ορεκτικά, δικά μας ή… με τη βοήθεια του παντοπωλείου. Μια φέτα σε φύλλο κρούστας και ένα σπιτικό γλυκό με απλά υλικά, όπως ένα τσιζ-κέικ. Είναι αρκετά. Φτάνει να έχουμε στρώσει άψογα το τραπέζι μας και να έχουμε βγάλει ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε σερβίτσιο και ποτήρι, ακόμα κι αν είμαστε εντελώς «μεταξύ μας».
Η εμπειρία των σεφ να προτιμήσουμε τις κλασικές γεύσεις, αν στο τραπέζι θα καθίσουν και μεγαλύτερες ηλικίες.
«Ένα κοτόπουλο ή κότα, ή ένα ρολό χοιρινό είναι η καλύτερη λύση. Ένας πουρές με γλυκοπατάτες, μια ωραία σαλάτα με υλικά εποχής και μια φέτα σε φύλλο κρούστας με πετιμέζι, θα συμπληρώσουν το τραπέζι. Ο πλούτος είναι στην παρέα και η πρότασή μας σε ό,τι αφορά στο φαγητό δεν ξεπερνά τα 45 με 50 ευρώ. Τα Χριστούγεννα τα φαγητά πρέπει να έχουν μια γλύκα. Να είναι η γλύκα της γιορτής και όταν τελειώσει η μέρα αυτή η γλύκα να μείνει πίσω».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το