Ροή

Εν εξελίξει η μαραθώνια δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Πάνω από 50 ώρες έχει διαρκέσει η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, με τους υποψήφιους να παραμένουν για τρίτη ημέρα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) για να εξασφαλίσουν μια από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες.

Παρότι η φημολογία για τους καναλάρχες που έχουν εξασφαλίσει μια άδεια έχει οργιάσει, η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια τι έχει διαδραματιστεί μέσα στο κτίριο της ΓΓΕΕ τα τελευταία 24ωρα.

Από χτες το βράδυ, διακινούνται πληροφορίες ότι η διαδικασία βαίνει προς το τέλος της –κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, η βάρδια των αστυνομικών που διαφυλάσσουν την εξέλιξη της διαδικασίας άλλαξε ενώ έφτασε στο χώρο και το catering με το μεσημεριανό φαγητό.

Οι διαξιφισμοί παραμένουν έντονοι και έρχονται εν μέσω και των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε κατά της διαδικασίας είτε κατά συνυποψηφίων τους.

Το διαδικαστικό προβλέπει ότι τόσο οι νικητές όσο και οι ηττημένοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα γραφεία της ΓΓΕΕ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δημοπρατηθούν και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Σε αυτό το σημείο, θα ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος, που θα προσέλθει στα γραφεία για να ενημερωθεί και να ενημερώσει τον Τύπο για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το φορτηγάκι του catering αποχωρεί από το κτίριο

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό Real FM, o κ. Κρέτσος επανέλαβε ότι ουδείς γνωρίζει τι διαμείβεται στα γραφεία της ΓΓΕΕ και σημείωσε ότι προφανώς για να έχει καταλήξει τόσο χρονοβόρα η διαδικασία, το τίμημα είναι υψηλό.

Ο Λ. Κρέτσος, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η λεγόμενη διαπλοκή δεν καταπολεμάται μόνο με γνώμονα οικονομικά κριτήρια, δήλωσε ότι για να περάσουν όσοι πέρασαν στο τελικό στάδιο της δημοπρασίας, κατέθεσαν πλήθος δικαιολογητικών, μερικά εκ των οποίων για το πρόγραμμά τους, τις υποδομές, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, κτιριακές υποδομές.

«Συνεπώς είναι αυτονόητο», συνέχισε ο κ. Κρέτσος, ότι «δεν μπορείς να εκπέμπεις ένα ποιοτικό πρόγραμμα αν σου λείπουν υποδομές». Για όσα λέγονται για την καταπολέμηση της διαπλοκής, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, πριν από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, έφερε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τις επιστροφές από τη διαφήμιση, για να υπάρξουν δυνατότητες για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για το θέμα των αδειών και για το αν θα υπάρξει πέμπτη άδεια δήλωσε ότι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις».

Νωρίτερα σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για μια εξαιρετικά προσεγμένη διαδικασία, με εγγυημένους όρους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας

Για την περίοδο προσαρμογής των 90 ημερών που θα δοθεί στα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια, είπε ότι στις αρμοδιότητες της Digea είναι να μεταδίδει σήμα νόμιμων καναλιών. Οποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να έχει σήμα, τόνισε η κ.Γεροβασίλη και ανέφερε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τζέιμς Δαλαμάγκας: «Στην Ελλάδα» ο καταζητούμενος για δολοφονία ομογενούς μας στην Αυστραλία

Η αστυνομία της Αυστραλίας απηύθυνε παγκόσμια έκκληση για τον εντοπισμό ενός από τους πιο καταζητούμενους…

9 Ιανουαρίου 2024

«Έγινε λάθος…» – Τι είπε στους αστυνομικούς ο σύντροφος της 41χρονης εγκύου

Λίγες κουβέντες πρόλαβαν να αποσπάσουν οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης της…

9 Ιανουαρίου 2024

Κορονοϊός: Συναγερμός για 206 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία – Οι συνολικές νοσηλείες

Προβληματισμό έχουν σκορπίσει σε ιατρικό προσωπικό και ηγεσία του υπουργείου Υγείας η μεγάλη διασπορά του…

9 Ιανουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Στα δύο η ΝΔ – Οι διαφωνούντες και τα αιτήματα για «πειθαρχία»

Θέμα ωρών να αποκαλυφθούν δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για το…

9 Ιανουαρίου 2024

Υπουργικό: Σχέδιο για συμπληρωματικό φόρο 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων

Σχέδιο νόμου που αφορά σε ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας, το οποίο προβλέπει τη θέσπιση ενός…

9 Ιανουαρίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης: Το 62% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Δημοσκόπηση ALCO

Περαιτέρω πτώση, σε δημοσκοπικό επίπεδο, σημείωσε η δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική…

9 Ιανουαρίου 2024