Ελλάδα

Εμβόλιο Moderna: 130.000 δόσεις μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στην Ελλάδα – Το χρονοδιάγραμμα

Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και στη συνέχεια η Κομισιόν έδωσαν το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου της Moderna στην αγορά της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η μάχη της θωράκισης των κρατών μελών απέναντι στην Covid. Έτσι, το σκεύασμα της Moderna έγινε το δεύτερο που πήρε την πολυπόθητη έγκριση από την Ένωση, μετά το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech. Πρακτικά, αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει στην Ελλάδα το πρώτο πακέτο των εμβολίων της Moderna και θα ακολουθήσει, 10 ημέρες αργότερα, μία ακόμη μικρή παρτίδα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το OPEN TV, η «γενναία» παρτίδα των εμβολίων της αμερικανικής εταιρείας αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας αρχές Φεβρουαρίου, ενώ συνολικά, έως τέλος Φλεβάρη, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας 136.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. Παράλληλα, έως τέλος Μαρτίου, θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα 240.000 δόσεις του εν λόγω εμβολίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ανοιχτού Καναλιού», η Ελλάδα διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συντηρήσει μέχρι και 400.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, το οποίο και συντηρείται στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον 160 εκατ. δόσεις στην ΕΕ

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna από την Κομισιόν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων».

Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «είμαστε όλοι σε αυτό μαζί και ενωμένοι. Γι’ αυτό έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο για όλα τα κράτη μέλη μας. Σήμερα εγκρίνουμε ένα δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από τη Moderna, το οποίο μαζί με το BioNTech – Pfizer, θα διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν 460 εκατομμύρια δόσεις με αυξανόμενη ταχύτητα στην ΕΕ και θα έρθουν περισσότερες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν έως ότου είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους στην ΕΕ».

Μόσιαλος για τις ποσότητες των εμβολίων στην ΕΕ

Ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση του στο facebook προσπαθεί να εξηγήσει τον προγραμματισμό της παραλαβής του εμβολίου που αναμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι κάτοικοι, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας  του London School of Economics, αν και αναφέρει ότι δεν υπάρχει δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα παραλαβής, σημειώνει οι 300 εκατομμύρια δόσεις αρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αναλυτικά αναφέρει: 

«Ευρωπαϊκη Ενωση και ποσότητες των εμβολίων

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου των BioNTech / Pfizer πλησίαζαν την πρόοδο των εμβολίων των AstraZeneca και Moderna. Όταν η Moderna καθυστέρησε την κλινική δοκιμή για μερικές εβδομάδες τον Ιούλιο, η Pfizer πέρασε μπροστά. Αν και η Pfizer δεν χρηματοδοτήθηκε από την επιχείρηση WarpSpeed, οι ΗΠΑ είχαν ήδη κάνει συμφωνία αγοράς για το υποψήφιο εμβόλιο από τις 22 Ιουλίου.

  • Στις 6 Οκτωβρίου, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την κυλιόμενη ανασκόπηση των δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφαλείας των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Pfizer.
  • Στις 9 Νοεμβρίου 2020, οι Pfizer /BioNTech ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης από την κλινική μελέτη φάσης 3, υποδεικνύοντας πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι άνω του 90%, 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Στις 11 Νοεμβρίου η ΕΕ έκανε συμφωνία για παραγγελία 200 εκατομμύριων δόσεων από τις Pfizer /BioNTech. Η ΕΕ αρνήθηκε την προσφορά να παραγγείλει 500 εκατομμύρια δόσεις.
  • Στις 17 Νοεμβρίου ωστόσο, η ΕΕ έκανε επίσης συμφωνία για παραγγελία 225 εκατομμυρίων δόσεων (με δυνατότητα αγοράς άλλων 180 εκ. δόσεων στο μέλλον) του εμβολίου της γερμανικής CureVac, που δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τη δοκιμή Φάσης 3.

Να θυμίσω επίσης πως είχαν ήδη γίνει συμφωνίες αγοράς των εμβολίων της ΑstraZeneca (στις 27/8 για 300+100 εκ. δόσεις ενώ το εμβόλιο ήταν σε φάση δοκιμών 2/3), της Sanofi/GSK (για 300 εκ. δόσεις από τις 18/9 ενώ το εμβόλιο ήταν σε φάση δοκιμών 1/2) και της Janssen /J&J (στις 8/10, για 200+200 εκ. δόσεις και το εμβόλιο ήταν σε φάση δοκιμών 3).
Στις 29 Δεκεμβρίου, η ΕΕ παρήγγειλε επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από τη Pfizer. Να θυμίσω πως οι 300 εκατομμύρια δόσεις αρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, η ΕΕ θα λάβει 300 εκ. δόσεις (που θα παραδοθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, εάν όλα πάνε καλά) του πρώτου εμβολίου έναντι του κορονοϊού που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα παραλαβής».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το