Τοπικά

Εμβολιάστηκε σε ηλικία 106 ετών μαχητής του έπους του ’40 στον Βόλο

Μήνυμα ευσυνειδησίας και αισιοδοξίας στέλνει σε όλους ο Δημήτρης Κάλμπαρης, που μαζί με έναν συνομήλικό του από τα Χανιά της Κρήτης, αποτελούν ίσως τους γηραιότερους που εμβολιάστηκαν ενάντια στον κορωνοϊό.
Στη ζωή του έχει περάσει πολλά και πλέον σήμερα, στην ηλικία των 106 ετών, είναι ο μεγαλύτερος από τους λίγους επιζώντες μαχητές του έπους του 1940. Πολέμησε στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου και μαζί με το τάγμα του κράτησε απόρθητο το ηρωικό ύψωμα 731, κατατροπώνοντας τους Ιταλούς. Ο κ. Δημήτρης, εμβολιάστηκε την περασμένη Τετάρτη με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για να προστατευτεί από τον ιό. «Σκέπτομαι τον πόλεμο και πως σκοτώθηκαν όλοι οι φίλοι μου. Ο Βόλος είχε ένα τάγμα, που ήταν κατευθείαν για την πρώτη γραμμή. Έτσι έγινε, αλλά δυστυχώς σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι. «Έφυγαν» τόσα παλικάρια. Από 1500 άτομα γυρίσαμε επτά άτομα. Σκοτωθήκαμε, αλλά πολεμήσαμε. Είμασταν θηρία», δήλωσε χθες στη «Θ». O κ. Κάλμπαρης έχει να διηγηθεί απίστευτες, αλλά αληθινές ιστορίες για την πείνα που βίωσαν οι στρατιώτες. «Η πείνα ήταν ατελείωτη. Δεν είχαμε να φάμε. Βρίσκαμε ρόκες, καλαμπόκια και τα στεγνώναμε. Τρώγαμε τις κυψέλες, το μέλι μαζί με τις μέλισσες. Δεν καταλαβαίναμε τίποτα. Αυτός ο πόλεμος ήταν φοβερό πράγμα».

Όπως λέει, είχε Άγιο, που γύρισε πίσω ζωντανός, ποτέ όμως δεν ξεχνάει, όσους έφυγαν στο μέτωπο. «Πολέμησα σαν λιοντάρι για την Ελλάδα. Πολεμήσαμε για εσάς και πρέπει και εσείς να κάνετε το χρέος σας, για να μας υποστηρίξετε. Πρέπει να αγαπάτε αυτούς που πολέμησαν. Περπατήσαμε πάνω στα πτώματα και καταφέραμε να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε. Μετά από όλα αυτά, και έχοντας δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια με παιδί, εγγόνια και δισέγγονα, ο κ. Δημήτρης δεν επηρεάζεται από αυτά, που ακούγονται και ακούει μόνο τους γιατρούς. «Δεν με πείραξαν οι σφαίρες που έπεφταν στον πόλεμο, θα με πειράξει το εμβόλιο. Ποτέ δεν το φαντάστηκα, ότι θα έρθει ένας ιός, που θα σκοτώνει κόσμο», δήλωσε και εξήγησε ότι ο γιατρός του, ο κ. Παπαγεωργίου του μίλησε και του εξήγησε τα πάντα σχετικά με τον εμβολιασμό. «Τον πίστεψα, όλα τα λόγια που μου είπε και που μου εξήγησε, ότι πρέπει να κάνω το εμβόλιο». «Ο κ. Δημήτρης δεν είχε εμβολιαστεί. Στην κλινική ο εμβολιασμός έγινε περίπου στα μέσα Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου. Από τότε ήρθαν νέα άτομα, που δεν είχαν εμβολιαστεί και μετά από τις απαραίτητες ενέργειες, ήρθε ξανά ο ΕΟΔΥ, για να εμβολιαστούν και αυτοί, ένας εκ των οποίων ήταν και ο κ. Δημήτρης», εξήγησε ο κ. Νικόλας Παπαγεωργίου, νευρολόγος και διευθυντής της ομώνυμης κλινικής.

Όπως ανέφερε, ο κ. Δημήτρης δεν ήταν αρνητικός απέναντι στο εμβόλιο και σιγά σιγά, και αφού άκουγε τα ιατρικά δεδομένα, δηλαδή από τι κινδυνεύει, το έκανε.
«Από τη στιγμή που του ανακοινώσαμε ότι ο εμβολιασμός του μπήκε στον προγραμματισμό, κάθε μέρα αγωνιούσε, πότε θα εμβολιαστεί», πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου. Σημείωσε ακόμη ότι μετά το εμβόλιο ο κ. Δημήτρης δεν είχε κανένα σύμπτωμα και αισθανόταν μια χαρά. Όσο για το πως θα πειστούν να εμβολιαστούν αυτοί, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει με συνεχή κουβέντα. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τα θετικά του εμβολίου και τα αρνητικά της νόσησης», κατέληξε. Ο κ. Κάλμπαρης πάντως συμβουλεύει τους νέους και όσους μεγαλύτερους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να ακούσουν τις συμβουλές των ειδικών και των γιατρών τους. «Ακούγονται λόγια από κάποιους για το εμβόλιο. Εγώ δεν τα πίστεψα. Πιστεύω τους γιατρούς. Το εμβόλιο έπρεπε να το κάνω».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το