Πολιτισμός

Ελβετικό Μουσείο Τυφλών -Ειδικός έπαινος στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείου της Χρονιάς EMYA 2022

Της Αναστασίας Βελέντζα

Ειδικός έπαινος δόθηκε στο ετήσιο πρόγραμμα Βραβείων Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς (EMYA) 2022, σε ένα μικρό μουσείο, το Ελβετικό Μουσείο Τυφλών, που έχει αναπτυχθεί ως περιβάλλον μάθησης για όλους. Οι ειδικοί έπαινοι των Βραβείων EMYA δίνονται σε μουσεία που έχουν αναπτύξει μια νέα και καινοτόμο προσέγγιση σε συγκεκριμένες πτυχές της δημόσιας υπηρεσίας τους και από την οποία μπορούν να διδαχθούν άλλα ευρωπαϊκά μουσεία.

Το Ελβετικό Μουσείο Τυφλών, «Βλέποντας διαφορετικά», ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Μάρτιο του 2021. Πολύ περιεκτικό στη φιλοσοφία, την πολιτική και τον σχεδιασμό του, προβάλλει την ιστορία της εκπαίδευσης για τυφλούς και μέσω της παρουσίασης και της αφήγησής του, στοχεύει να προσφέρει ένα περιβάλλον προσβάσιμο σε όλους.
Το μουσείο λειτουργεί από τη σχολή τυφλών Zollikofen, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα του. Η εγγύτητα του ιδρύματος, του σχολείου και του μουσείου σχηματίζει ένα πολυδύναμο συγκρότημα με κήπο και χώρο αναψυχής, όπου οι κάτοικοι της περιοχής μοιράζονται αυτόν τον δημόσιο χώρο για να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Η πρακτική παρουσίαση συλλογής ειδικού εκπαιδευτικού υλικού και οι αισθητηριακές και πρακτικές εμπειρίες, επιτρέπουν στους επισκέπτες να έχουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ιστορίες ανθρώπων με απώλεια και με προβλήματα όρασης συνοδεύουν τις εκθέσεις σε όλο το μουσείο, παρέχοντας προσωπικές εμπειρίες και μια πιο ανθρώπινη πλευρά.
Πιο συγκεκριμένα, στο μουσείο περιλαμβάνονται βίντεο πορτρέτα ανθρώπων με απώλεια και προβλήματα όρασης ηλικίας 13 έως 80 ετών, που παρέχουν μια εικόνα της καθημερινότητάς τους. Επιπλέον, σε ένα απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο, μπορούν οι επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία μιας ακουστικής παράστασης μιας μαθήτριας με απώλεια όρασης, από το πρωινό ξύπνημα, το καθημερινό της ταξίδι στο σχολείο, μέχρι και την άφιξή της στην τάξη του σχολείου.

Στο μουσείο παρουσιάζεται και η εξέλιξη των 200 ετών εκπαίδευσης για άτομα με αναπηρία όρασης χρησιμοποιώντας ειδικά εκθέματα. Αυτά μπορούν να αγγίζονται και είναι επίσης προσβάσιμα σε άτομα με απώλεια και προβλήματα όρασης. Η έκθεση αυτή χωρίζεται στις εξής θεματικές ενότητες: Ανάγλυφη γραφή τυφλών, Απτική οπτικοποίηση, η Καθημερινή ζωή, ο Επαγγελματικός κόσμος, η Ψηφιακή ανάπτυξη και η Ιστορία.
Το μουσείο τηρώντας την πολιτική του «Culture Inclusive», δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προσβασιμότητα διαφορετικών ομάδων. Όλο το μουσείο είναι προσβάσιμο για αναπηρικά αμαξίδια και με τον οδηγό πολυμέσων προσφέρετε πρόσβαση στα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα του μουσείου: τύφλωση, προβλήματα όρασης, προβλήματα ακοής και εύκολη γλώσσα.


Η κοινότητα των τυφλών και των ατόμων με απώλεια όρασης είναι οι κύριοι αφηγητές αυτού του Μουσείου. Εκτός από την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την αναπηρία, επιδιώκει επίσης να βοηθήσει ανθρώπους με απώλεια όρασης να επαναπροσανατολιστούν και να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.
Η κοινότητα των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης, οι οικογένειες και οι φίλοι τους και όσοι σπουδάζουν ή εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα συμμετέχουν ενεργά στις διάφορες δραστηριότητες του μουσείου, μια συμμετοχή που ενθαρρύνεται συνεχώς από το μουσείο που επιδιώκει να βελτιώσει την αφήγησή, τις εκθέσεις και τις δραστηριότητές του. Αυτή η συμμετοχική προσέγγιση στο μουσείο είναι που το κάνει σίγουρα ένα ξεχωριστό μέρος.
Τα σύγχρονα μουσεία δεν είναι απλά κιβωτοί μνήμης και -ενίοτε- αποθήκες αντικειμένων, αλλά ζωντανοί οργανισμοί στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνούν, αποκτούν, συντηρούν και εκθέτουν τα υλικά και άυλα τεκμήρια του ανθρώπου και του περιβάλλοντος του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έρχεται για δεύτερη χρονιά το CANTEEN FESTIVAL στον Βόλο

Ήρθε η ώρα για το γαστρονομικό φεστιβάλ που αγάπησε όλος ο Βόλος. Το Canteen Festival…

27 Μαΐου 2024

Τρομακτικό ατύχημα στην ανάβαση Κύμης – Αυτοκίνητο έφυγε στη στροφή και τούμπαρε

Παρολίγον τραγωδία την Κυριακή κατά τη διάρκεια της ανάβασης της Κύμης με αγωνιστικά αυτοκίνητα όταν…

27 Μαΐου 2024

Καθηγητής ανώτατης εκπαίδευσης δηλώνει ο 32χρονος Τούρκος που συνελήφθη για τις φωτιές στο όρος Αιγάλεω

Από τον Έβρο είχε πέρασει στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο ο 33χρονος Τούρκος που συνελήφθη,…

27 Μαΐου 2024

Πανελλήνιες 2024: Την Πέμπτη ξεκινάνε – Δείτε το πρόγραμμα των εξετάσεων

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024, με τους χιλιάδες υποψήφιους να μπαίνουν μετά…

27 Μαΐου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου με κολικό γυναίκα από την Σκιάθο

Μια 43χρονη αλλοδαπή διακομίσθηκε τα μεσάνυχτα από την Σκιάθο στον Βόλο. Ειδικότερα, με μέριμνα του…

27 Μαΐου 2024

Επαναβεβαίωσε πολύπλευρη στήριξη στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο Κων. Χατζηδάκης

Την πολύπλευρη στήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου για την συνέχιση της προσπάθειας ανάταξης μετά…

27 Μαΐου 2024