Τοπικά

Ελβετίδα βουλευτής περιποιείται καλντερίμια του Πηλίου

Η Sibylle Benz μαζί με τον σύζυγό της Philippe Hubner είναι ένα ζευγάρι Ελβετών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια περνούνε τα καλοκαίρια τους στο Πήλιο. Γοητεύθηκαν από την ομορφιά που κρύβει το βουνό των Κενταύρων και διατηρούν εξοχική κατοικία στο Νεοχώρι. Η Sibylle Benz-Hubner είναι καθηγήτρια Ιστορίας στη Βασιλεία, ενώ παράλληλα είναι εκλεγμένη βουλευτής στο καντόνι Μπάζελ-Στατ. Η Ελβετίδα πολιτικός μαζί με τον σύζυγό της είναι μέλη στους «Φίλους των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» και δουλεύοντας εθελοντικά συνδράμουν στο έργο του δραστήριου συλλόγου.  Την ιστορία των δύο Ελβετών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο Νεοχώρι, αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος των «Φίλων των Καλντεριμιών» κ. Ιωάννης Ιατρού, ο οποίος μίλησε για το ζεύγος Hubner. «Η Sibylle, η οποία είναι εκπαιδευτικός, αποφεύγει να μιλάει για το γεγονός ότι ασχολείται με την πολιτική και είναι εκλεγμένη βουλευτής στη Βασιλεία. Μαζί με τον Philippe είναι άνθρωποι με μεγάλες ευαισθησίες και αγαπούν το Νεοχώρι, όπου έχουν σπίτι και μας επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρού, ο οποίος συμπλήρωσε: «Πριν από δύο χρόνια η Sibylle έφερε 20 μαθητές λυκείου από την Ελβετία και δουλέψαμε εδώ μαζί στα καλντερίμια. Όμως και ο Philippe μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Πρόσφατα χαρτογραφήσαμε τις εσωτερικές διαδρομές του Νεοχωρίου και έβγαλε έναν χάρτη στο χωριό με δικά του έξοδα».

Αύριο πρόκειται να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αλλά το περασμένο Σάββατο ο Philippe Hubner επιφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη στον κ. Ιατρού και άλλους συγχωριανούς του. «Ετοίμασε ένα βίντεο, το οποίο μας πρόβαλε και είναι αλήθεια πως μας συγκίνησε αφάνταστα», εξομολογήθηκε ο 67χρονος Πηλιορείτης, ο οποίος εξήγησε τον λόγο: «Είχε τίτλο «Η άλλη όψη». Κάνει έναν παραλληλισμό της Ελβετίας του 1910 με τα αντίστοιχα τοπία του Πηλίου. Αναφέρθηκε σε ένα τουριστικό θέρετρο της χώρας του, το οποίο στην αρχή δεν είχε σκι και πώς προχώρησε σιγά-σιγά, σε αντιπαραβολή με τον τόπο μας που συνδυάζει εκπληκτικά το βουνό και τη θάλασσα. Μάλιστα, μόλις επιστρέψουν στην Ελβετία, θα αναρτήσουν το βίντεο στο διαδίκτυο και στην ομάδα που έχουμε δημιουργήσει στο facebook θα υπάρχει η δυνατότητα να το δούνε όσοι επιθυμούν».

Οι Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου μετρούν εννέα χρόνια παρουσίας και στηρίζονται αποκλειστικά στις δυνάμεις τους, για να φέρουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει εθελοντικά. Έχουν καθαρίσει και σηματοδοτήσει δεκάδες λιθόστρωτα καλντερίμια και μονοπάτια. «Έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο πεζοπορικό δίκτυο. Ξεκινάει από τις Πινακάτες και περνάει από αρκετά χωριά. Περνάμε από Μηλιές, Βυζίτσα, Νεοχώρι, Συκή, Ξινόβρυση, Ποτιστικά, Αργαλαστή, Χόρτο, Μετόχι, Μηλίνα, μέχρι και το Τρίκερι. Τεράστιο δίκτυο. Έχουμε περάσει τα 150 χιλιόμετρα στο σύνολο», σημείωσε ο κ. Ιατρού.

Ο ίδιος, ο οποίος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, βρέθηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα, όπου δραστηριοποιήθηκε με το εμπόριο ηλεκτρολογικού υλικού. Το 2008 συνταξιοδοτήθηκε και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για τη Μαγνησία. «Πλέον μένω στο Νεοχώρι. Στον σύλλογο μπήκα το 2012. Πρωτύτερα πήγαινα και καθάριζα τα καλντερίμια στο χωριό μου, τον Αη-Γιώργη. Εκεί ήρθα σε επαφή με τον Κυριάκο Σταθάκη, τον γιατρό, ο οποίος είναι πρόεδρος στον σύλλογο. Μάλιστα, τον πατέρα του τον είχα και καθηγητή στο σχολείο», είπε ο κ. Ιατρού, ο οποίος έπειτα μίλησε για την εντυπωσιακή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο σύλλογος: «Λειτουργούμε ως μία συμπαγή ομάδα. Αυτό είναι και το μυστικό μας. Έχουμε ξεπεράσει τα 500 μέλη, που είναι ταμειακώς εντάξει. Έλληνες και ξένοι. Δεν είμαστε ΜΚΟ. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών μας και με μία χρηστή διαχείριση, είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Έχουμε τα εργαλεία μας και καλύπτουμε πλήρως τα έξοδα συντήρησης πέρα από τη διάνοιξη των καλντεριμιών που κάνουμε και κάποτε ένωναν τα χωριά μεταξύ τους. Κάθε χρόνο ξεκινάμε τον Νοέμβριο και βρισκόμαστε κάθε Σάββατο».

Μέσα από τους «Φίλους των καλντεριμιών» προέκυψε και η «Χορτωδία», για την οποία ο κ. Γιάννης Ιατρού τόνισε: «Έτσι ονομάσαμε τη χορωδία που δημιουργήσαμε κι έχει έδρα το Χόρτο. Πάνω από το 50% των μελών μας είναι αλλοδαποί. «Ψυχή» της «Χορτωδίας» είναι ο Νίκος Αδρασκέλας, ο μαέστρος μας. Εκπληκτικός νέος και με καλές σπουδές πάνω στη μουσική. Ανταμώνουμε κάθε Τρίτη για τις πρόβες μας, θυμίζοντας πάνω απ’ όλα μία εξαιρετική παρέα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το