Κόσμος

Ελβετία: Κεντρικοί τραπεζίτες ερευνούν το σχέδιο του Facebook για το Libra

Yψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank-SNB) δήλωσε ότι είναι ανοικτός απέναντι στο σχέδιο της Facebook να κυκλοφορήσει το δικό της κρυπτονόμισμα, ενώ Ιταλός αξιωματούχος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να κατανοήσουν τη νέα αυτή πρωτοβουλία.
H εταιρεία Facebook ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να κυκλοφορήσει ένα νέο παγκόσμιο κρυπτονόμισμα, το Libra, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις παγκόσμιες πληρωμές.

«Συνολικά νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσα εξέλιξη και είμαι αρκετά χαλαρός για αυτό», τόνισε ο Τόμας Μόζερ, αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβούλιου της SNB, στο συνέδριο Crypto Valley Conference στην πόλη Τσουγκ. «Έχουν ξεκάθαρα αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες, βρίσκονται σε επαφή με ρυθμιστικές αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ανταπόκριση των ρυθμιστικών αρχών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σχέδιο του Libra, που η Facebook σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι αυτή που θα καθορίσει και τις προοπτικές του.

Το κρυπτονόμισμα πρέπει να σέβεται τους κανονισμούς ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και οι υποστηρικτές του πρέπει να εξασφαλίσουν άδειες εάν ο στόχος είναι και η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό.
Ο Ντομένικο Γκαμάλντι, επικεφαλής της εποπτείας της αγοράς και των συστημάτων πληρωμών στην Τράπεζα της Ιταλίας, δήλωσε ότι είναι απαραίτητες περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό. «Έχω διαβάσει πάνω από 200 σελίδες με σχόλια και μου φαίνεται πολύ παράξενο να γνωμοδοτήσω χωρίς περαιτέρω πληροφορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το